Aku Saarelainen Teknistä etumatkaa

Suomen NRA ja aselobbaus Suomessa

Aiemman kirjoituksen kommentissa minulta kysyttiin luonnehdintaa Suomen NRA:sta ja sen puheenjohtajasta. No nyt näkyy metsä vastanneen, kun sinne huudettiin, joten on ehkä paikallaan avata tätä aihetta enemmän.

 

Yhdysvalloissa kansallisella kivääriyhdistyksellä on pitkät perinteet, onhan kyseessä maailman vanhin kansalaisoikeusjärjestö. Siellä paikallinen NRA taistelee voimakkaasti aseellisen itsepuolustuksen puolesta Yhdysvaltain perustuslain toisen lisäyksen hengen mukaisesti. NRA on ruohonjuuritason järjestö, eli se saa käytännössä kaiken rahoituksensa tavallisilta kansalaisilta [1], siinä missä aseiden kieltoa ajavat järjestöt ovat yksittäisten asevastaisten miljardöörien sponsoroimia [2].

Suomessa aselobbauksella on yksinkertaisempi tavoite: mahdollistaa yksityinen aseenomistaminen ja aseharrastus myös jatkossa. Mitään muuta tavoitetta suomalaisella aselobbauksella ei voi eikä saa olla, sillä melkein 700 000 suomalaista aseenomistajaa on niin heterogeeninen ryhmä, että mikä tahansa muu poliittinen tavoite alkaa repimään ryhmää sisältä hajalle. Ilman aseenomistajien yhtenäistä rintamaa on lainsäätäjän helppo kieltää aseluokka toisensa jälkeen, kunnes se viimeinen haulikkomies herää tilanteeseen, jossa ei ole enää ketään jäljellä puhumassa hänen harrastuksensa puolesta.

Valitettavasti Suomen NRA ei edistä tätä tavoitetta. Puheenjohtajan kirjoituksessa, jossa allekirjoittanut haukuttiin pilttiruokituksi itkijäksi, tuotiin esille myös seuraavia näkökulmia:

- Globalisaatiota ajava hallitseva eliitti

- Aseiden käyttö pedofiileja vastaan Iso-Britanniassa

- Suomen kansallisen suvereniteetin luovuttaminen ”USA:n sotilaskomentajille”

- Kokoomuksen kansan vaihtamiseen tähtäävä suunnitelma

- Vihervasemmiston tavoitteena oleva sukupuoleton yhteiskunta

- Eduskuntaan nouseva Paavo Väyrynen on tahtopoliitikko ja Ilja Janitskin on merkittävä vaikuttaja

- Vladimir Putinin Venäjä on ottanut paikan maailman suurimpana valtiona

- Nato-kiimaiset ei vieläkään ymmärrä sitä, miten Neuvostoliitto vahvana valtiona oli hyväksi Euroopalle

Ja nämä siis kaikki yhdessä kirjoituksessa!! Kuka tervejärkinen haluaa tuollaisen organisaation ajamaan oman rakkaan harrastuksensa asiaa? Ajan henkeä on, että ilkeästä kirjoittelusta netissä voi joutua maksamaan sakkoja ja kyllähän Kurko tuossa blogissaan harkitsi syytteen nostamista kunnianloukkauksesta, mutta en kyllä myöskään ajan hengen mukaisesti irtisanoudu sanomisistani tai taktisesti unohda aiempaa kommenttiani.

 

Kuinka sitten edistää aseharrastusta Suomessa?

Tule ulos asekaapista! Laita sosiaaliseen mediaan kuvia ampumaradalta tai muualta harrastuksen parista! Puhu avoimesti harrastuksistasi työpaikan kahvipöydässä! Kysy kaveri mukaan radalle! On ampumaharrastuksen kannalta vahingoittavaa, että harrastajat varovat puhumasta tekemisistään. Avoimuudella saamme lähellämme olevat ihmiset ymmärtämään, että tämä on ihan normaalien ja tasapainoisten ihmisten harrastus, joka tuottaa hyvää mieltä.

Jos taskut tursuaa käteistä, suosittelen tukemaan yhteiseurooppalaista Firearms United -verkostoa. Heillä ei ainakaan näyttäisi olevan taustalla esim. uuteen maailmanjärjestykseen liittyvää agendaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Siitä "heterogeenisesta", n. 700 000:n yksityisen aseharrastajan joukosta kertoo hyvin mm. mr Kurko.
Siitä kertoo hyvin mm. se aseharrastaja ja 20:n harrastusaseen omistaja, joka jossakin keskustelussa sanoi, että yksi on varattu vääränlaisen-ja värisen valtiojohdon varalle...(!?!).

Heterogeenisuutta kuvaa hyvin mm. se Porvoon seudun aseharrastaja, joka lopetti ampumaratatien häirikoinnin teloittamalla karkuun juosseen häirikön selkään ampumalla (!).

Siitä kertoo myös se eläkeyhtiön virkailija ja aktiivinen reserviläinen, joka teloitti entisen pomonsa ja ampui itsensä. Jne..jne...jne...

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kiitos panoksestasi keskusteluun!

Käyttäjän heka35 kuva
Heikki Dillström

3 tapausta 700.000 on mainittu, en tiedä ovat totta vai eivät. Näkyy taas todellisuudentaju olevan hämärtynyt pahasti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Siis ihanko tosissasi väität, että rahamiehiä ja instituutioita on vain USAn asevastaisen lobbyn takana ja NRA on puhtoinen kansalaisjärjestö ja saa rahansa vain jäsenmaksuina?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Tunnistan sen, että aiheeseen perehtymiseeni saattaa sisältyä vinouma, ja otan mielelläni vastaan tietoa joka korjaa nykyistä näkemystäni lähemmäksi totuutta.

Jone Virtanen

Olen asunut Yhdysvalloissa sen verran kauan, että tiedän NRA:n (siis USA:n) toimintatavan ja kuten Aku Saarelainen asian ilmaisi, on NRA:n laaja toiminta rahoitettu jäsenmaksuin. Esa Mäkkisen olettamuksia vastaan. (Tosin heitellä saa mitä haluaa..) Toki lahjoittaa saa myös nimettömänä mutta sen osuus kaikista tuloista on pienin.

Kouluampumisten jälkeen NRA:n kaverit möläytteilivät pari kertaan ja tuloksena oli 55 miljoonan dollarin lovi jäsenmaksuihin. Edellisvuosi 2016 olikin sitten ennätysvuosi. 2017 jäsenmaksuja tuli yhteensä 98 miljoonaa USD (edellisenä vuonna se oli 125 milj USD ja nimettömia lahjoituksia yhteensä 19 milj. USD)

Järjestö toki saa tukea aseteollisuudelta, kauppiailta ja monilta muilta organisaatioilta. Tämä tuki tulee JÄSENILLE tarkoitettujen jäsenetujen kautta joita NRA lobbaa paljon. Toki se on myös yksi 10 suurimmasta lobbariorganisaatiosta Yhdysvalloissa ja sen vaikutus poliittisessa kentässä on suuri. Toki näitä lobbyorganisaatioita on myös muita kuten ruohonjuuritason (maltillinen) The American Hunters and Shooters Association (AHSA).

Mitä tulee Suomen NRA:n toimintaan on se lähinnnä kuriositeetti ja aivan oikein, hupiukkojen temmelyskenttä. Näiden herrojen lätinöille ei paljon tarvitse painoa antaa. Toki sitä voi käyttää surutta lyömäaseena aseharrastuksia kohtaan. Aivan samoin kuin Seppo Pajunen tuossa poimi rusinoita pullasta. Jos jossakin harrastuskentässä on 700 000 yksilöä, voit varmasti löytää mätäpaisetia tästä joukosta, kuten Seppo tuossa hyvin osoitti. Samanlaisen listan voisi tehdä mielipuolista autoilijoista, joiden uhrimäärä lienee samaa luokkaa.

Suomessa on käytännössä nippu organisaaioita joille lobbaus mielestäni kuuluu tehtäviin. SAL, reserviläisdorganisaatiot, Matsästäjäliitto nyt etunenässä.

Ei näille kovin suurta gloriaa tässä tehtävässä suoriutumisessa voi antaa. Etenkin SAL on onnistunut tuhrimaan maineensa perusteellisesti. Ampumaradat katoavat, lupamenettelyt kiristyvät mutta mitään ei saada aikaan. Metsästäjäliitto tuntuu kovin kädettömältä lähes kaikessa mitä se tekee ja ressujärjestöjen kyky nähdä koko aseharrastuksen kenttää, näyttää olevan ylipääsemättömän vaikeaa. Ei siinä kovin yhtenäistä linjaa näytetä saavan aikaan. Ehkä ne voisivat yhdessä palkata 1-3 tulosvastuullista "aseharrastuksen asiamiestä" hoitamaan vaikuttajaviestintää. Suomen NRA:n tapaisita porukoista ei siihen ole.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aseteollisuus antaa joka vuosi kymmeniä miljoonia dollareita NRAlle. Ei tämä tosiasia saivartelemalla ja maalitolppia siirtelemällä muuksi muutu. 25-30% (osuus voi olla suurempikin) suorasta rahoituksesta ei ole ihan pikku juttu tuon kokoisessa puulaakissa, joka on hallnnollisesti ja taloudellisen puliveivauksen mahdollistamiseksi pilkottu moneen haaraan, on mm mediayhtiöitä. Lisäksi muutkin yritykset lahjoittavat sille, maan tapa, ei siinä kummempaa . Mutta rahoittajana on ollut bulvaanien kautta Venäjäkin. Kremlille NRA on hyödyllinen hämmentäjien ja hajottajien poryukka, jota kannattaa tukea.

Levitätte itseasiassa NRAn propagandaa, kun sanotte, että tavalliset kansalaiset rahoittavat NRAn toimintaa, mutta Bloombergin kaltaiset jätit ovat gun control -puolen takana. Sehän on ihan suoraan NRAn toistelema viesti. Täytyy kysyä, että entäs sitten, niinhän ne merkittävät järjestöt yleisesti siellä pyörivät: lahjarahalla. NRA esittää myös juutalaiset kaiken takana-vihjauksen viestinnällään. Viestinnässäänhän se onkin usein ’kunnostautunut’. 2013 se teki mainoksen, jossa kohteeksi (sic) oli otettu Obaman tyttäret.

Mitä Suomen NRAhan tulee, niin se ei ole ihan täysipäisten hommaa. Aseet ja luvat pois niiltä, jotka uhoilevat tai edes vihjailevat jollain militiahommeleilla, mamujen ja suvakkien tappamisella ym.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Juutalaiset, bulvaanit, suvakit, mamut ja Kreml, jep jep.

Jone Virtanen

NRA:lla on noin 6 miljoonaa jäsentä ja se on myös aktiivinen mediatoimija; aivan samoin kuin mikä muu organisaatio joka kerää rahaa toimintaansa. Näin toimivat myös ympäristöjärjestöt kuten nyt vaikka STAND jonka toimintaa mm olen tukenut asuessani siellä. Olin myös NRA:n jäsen.

Propagandaa ne tekivät oman asiansa puolesta molemmat. Mitä pahaa siinä on? Ja jos asevalmistaja ostaa mediatilaa NRA:n mediatuotteissa, on se markkinoinnin kannalta ihan oikea paikka mainostaa vai mitä? 6 miljoonaa potentiaalista ostajaa. Samalla tavalla ilmoitustilaa myydään Suomessa. Vihreän langan mediakortin mukaan aukeama maksaa (400 x 265 mm) 7000 €. Ja se on ihan ok.

Amerikka on täynnä erilaisia vaikuttajaorganisaatioita kuten nyt vaikka pahamainen AMA (American Medical Association) tai autopuolen AAM (Alliance of Automobile Manufacturers) tai Trumpin suosikki teräsduunareitten United Steelworkers. Kuuluu systeemiin. Samoin se, että toiminta on läpinäkyvämpää kuin meillä (lobbarit rekisteröidään esimerkiksi) monilta osiltaan.

Juutalaisilla aseenomistajilla on oma pieni mutta ärhäkäs Jews For The Preservation of Firearms Ownership -niminen organisaationsa joka tekee NRA:n kanssa jonkin verran yhteistyötä. Sitä muuten pidetään kaikkein kovinpana aselobbynä USA:ssa. Toki NRA:n johtohenkilöistä jotku WASP-osaton kaverit ovat sekä maalittaneet, että mölöytelleet Juutalaisia vastaan ja NRA:lla on oma antisemitistinen ongelmansa. Mutta niin taitaa olla kotoisella SDP:lläkin

Jokainen joka saa NRA:n nalkiin venjäyhteyksistä kiistatta romuttaa koko organisaation joka perustuu hyvin paljon isänmaallisuudelle.Silloin jäsenet kaikkoavat. Noita heittoja voi heittää, mutta faktat pöytään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olen pahoillani, että joudun Aku moittimaan sinua omassa blogissasi.

Kurkon hupiukko-kolumnissa ei nähdäkseni mainittu Aku Saarelaista nimellä missään kohtaa, tai sitten missasin em.kohdan jollain tavalla totaalisesti. Ainoa yhtymä Saarelaiseen syntyy viitekuvana käytetyn FN P90 kiväärin kautta.

No, Kurkon rinnalla me kaikki olemme pilttiruokittuja. Kurkon asealan tietämystä ei käy kiistäminen. Hän on kuitenkin oman tiensä kulkija ja ikäkin alkaa jo tehdä tepposia. Kurkon poliittisiin mielipiteisiin en ota kantaa. Ne ovat hänen mielipiteitään.

Itse en ole harrastanut ampumaurheilua kuin vasta 80-luvulta alkaen. (voiko aseita harrastaa ilman, että hoblofookikot kakkivat housuun?) Harrastan siis ampumaurheilua, koska minulla on jokunen aselupa. Urheillut en ole aseillani päivääkään.

Lähestyt sotilaana siviilien maailmaa ja ongelmia.

"Laita sosiaaliseen mediaan kuvia ampumaradalta tai muualta harrastuksen parista!"

-luvat varmuudella harkintaan. Joku hoblofoobikko tekee taatusti nimettömän ilmiannon poliisille.

"Puhu avoimesti harrastuksistasi työpaikan kahvipöydässä."

-luvat harkintaan. Joku hoblofoobikko tekee nimettömän ilmiannon poliisille.

"Kysy kaveri mukaan radalle"

-Mille ihmeen radalle? Pääkaupunkiseudun julkiset ampumaradat ovat laskettavissa yhden (sormiamputoidun) käden sormin.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ansaitut moitteet on kotiin päin kunhan ne on aiheellisia!

Joo ei mainittu nimeltä, mutta otin sen aika suorana vastauksena tähän kommenttiin ja vastaukseen: http://akusaarelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272...

Tai voihan olla, että joku muukin pilttiruokitun sukupolven edustaja on vetänyt julkisuudessa itkupotkuraivareita siitä kun kallis ase lähtee valtiolle ja käyttänyt tuota Kurkon kirjoituksen otsikossa mainitsemaa sanaa...

Nyt vähän hävettää kun jätin tuosta alkuperäisestä kirjoituksestani pois disclaimerin, että en missään nimessä vähättele Kurkon aikaisempia ansioita harrastukselle ja aseenomistukselle! Niitä on paljon ja ne on pääsääntöisesti hyviä. Mutta oli historia kuinka kunniakas tahansa, fakta on se että nykypäivänä aseenomistajan asiaa ei ajeta vastustamalla globalisaatiota, eliittiä, Natoa, poliittisia puolueita ja herra ties mitä.

Mitä tulee noihin mainitsemiisi uhkakuviin, niin väitän että pelko on turhaa. Itselläni oli juuri tämän pelon takia aikanaan suuri kynnys tulla somessa julki asemiehenä, mutta lopulta tein päätöksen ajatellen että hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin mahdollinen uhka lupien puolesta. Lisäksi, eikö tuo kuoreen sulkeutuminen ole aika itsekästä ajattelua? Kuinka kansa saa aseenomistajista realistisen kuvan ihan tavallisina ihmisinä, jos ne aseita omistavat ihan tavalliset ihmiset häpeää harrastustaan?

Pääkaupunkiseudullahan on ihan valtavasti ratoja, vieläpä sellaisia jotka soveltuvat hyvin toiminnalliseen ammuntaan, mm. Lopen ja Heinolan radat. Ei meillä pohjoisessa ammuta luvan kanssa missään puoleen kilometriin.

Olen käyttänyt puolisoani ampumassa tässä talven mittaan ja kun hän on työpaikallaan kokemusta hehkuttanut, on reaktio ollut lähinnä kyselyjä miten päästä mukaan. Ei todellisuus ole noin surkeaa kuin maalailet.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sorry. Unohdin, että Lapin kilometrit ovat huomattavasti etelän kilometrejä lyhkäisempiä :-)

Lopelle on Helsingistä 90km ja Heinolaan 140km.

Tulee harrastukselle hintaa ja aikaa kuluu aivan turhaan ajellessa.

Itse myin omat pitkät pyssyt pois, kun Helsingin Viikinmäen ampumarata-alue, jossa oli natiivi 300m rata, muutetiin tulevaksi slummilähiöksi. Korvaavaa rataa ei koskaan tullut tilalle.

Lyhyet aseet jätin, koska kaukaa viisaana tiesin, etten koskaan saisi uusille lupia, jos vanhoista luopuisin.

Älä kuitenkaan vertaa siviilien ja sotilaiden mahdollisuuksia harrastaa ammuntaa varsinkaan Helsingissä ja ympäryskunnissa. Muu Suomi on vielä toistaiseksi asia erikseen.

Onhan Helsingissäkin Santahaminan varuskunta ampumaratoineen, mutta sinne pääsee ampumaan vain tiettyyn yhdistykseen kuuluvat jäsenet ja hekin vain rajatusti.

Mieluummin olen ampumatta kuin harrastaisin vaikeimman kaavan kautta. Siksi olenkin siirtynyt FMA-lajien pariin. Puukko on kuitenkin se todennäköisin ase, jonka siviilin kädessä tapaa.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen Vastaus kommenttiin #14

Olin tuossa hiljattain kaksi vuotta käskettynä Helsingissä, ja pakko on sanoa että helpompi oli käydä vaikkapa Heinolassa ampumassa kuin Santahaminassa. Sai helpommin kaverit mukaan eikä ollut sellaista säätöä kulunhallinnan kanssa. Samoin olen Osuvalla käynyt tähtitorninmäellä sisäradalla.

En minä sitä kiellä, etteikö se ratatilanne voisi olla parempi, mun puolesta saisi olla rata vaikka joka takapihalla ja kerrostalon kellarissa. Mutta ei se myöskään niin heikko ole, että sen takia pitäisi harrastus jättää. En ole tämänsuuntaisia kommentteja kuullut pk-seudulla asuvilta ammuntaa harrastavilta (siviili)kavereilta ainakaan.

Mulla on päivittäinen työmatka suuntaansa 133km, joten tuo 140km ampumaradalle kerran tai kaksi kuussa ei kuulosta ollenkaan pahalta. Mutta se on totta että nämä on tarkastelukysymyksiä, joillekin 20km on jo aivan ylivoimainen matka.

Valitettavaa kuulla että olet ajautunut tuollaiseen ratkaisuun. Mutta hyvä kuulla että jotain on löytynyt tilalle, sillä ihmiselle tulee hyvä mieli siitä että se harrastaa!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #16

Helsingin ja pääkaupunkiseudun aseharrastajien tilannetta voisi luonnehtia sanalla katastrofaalinen.

Omassa tuttavapiirissäni yhä useammat ovat luopuneet ainakin osasta aseistaan, joskin jokaisella on jäänyt kaappiin jotain Kurkonkin mainitsemien pahojen päivien varalle.

Suurimmalla osalla syyt luopumiseen ovat a) luonnollisten ampumapaikkojen puute. (yli 20km on joskus todellakin ylivoimainen matka) b) ailahtelevaiseksi muuttunut lupapolitiikka c) muuttuneet elämäntilanteet ja d) ukkoutuminen.

Mutta mitä tulee itse topiciin, niin suomalaisuutta on se, että kaksi muodostaa yhdistyksen ja kolmas jo omansa.

Suomalainen asepolitiikka on mitä on, koska etujärjestöt eivät aja yhteistä asiaa, vaan jokainen omaansa agendan vaihdellessa. Metsästäjiä ei kiinnosta practical, joita taas ei kiinnosta kasa-ammunta, joita taas ei kiinnosta ilma-aseet jne...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Myös jopa elämänsuojelija-abortinvastustaja-naiset ovat innostuneet reippaasta aseharrastuksesta.
Abortin ja eutanasian vastustaja, elämänsuojelija Räsänenkin innostui maanpuolustuskurssillaan rynnäkkökiväärillä ampumisen omakohtaisesta, jumalaisesta kokemuksestaan ja osumisen taivaallisesta ihmeestä!
- Löysi varmaan lääkärinäkin uuden instrumentin elämänsuojeluun...?

Kotikilmillani reserviläiset saivat innostettua ampumapenkalle myös seurakunnan silloisen diakonissan, joka myös kertoi lehdessä innostuneesti uudesta kokemuksestaan.

USA:n raamattu-ja kiväärivyöhykkeen ääri-uskonnolliset abortinvastustaja-punaniskat ovat jo ampuneet yhden aborttilääkärinkin.
- Onneksi meillä ei abortin ja muun "synnin" vastustaminen ole vielä niin kiihkeää.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Trumpkin lupasi äskettäin tukijajärjestölleen NRA:lle että ampuu alas kaikki yritykset kiristää USA:n aselakeja!
- Seuraavana päivänä esittikin jo sitten surunvalittelut Kalifornialaisessa synagoogassa tapahtuneen ammuskelun uhrien omaisille.

USA:ssa poliisikin ampuu kaksi ihmistä päivässä!

Texasilainen opiskelijaneitonen "hermostui" näkyvillä kannettaviin, jokamiehen turva-aseisiin ja ryhtyi protestiksi kantamaan näkyvillä kookasta dildoa, eli hieromasauvaa...
...seurauksen, että sai jopa tappouhkauksia moisesta "epäsiveellisestä pyhäinhävästyksestä...?!?"

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Käsitykseni mukaan Runo K. Kurko on kannattanut sellaista
asealan järjestöjen yhteistä foorumia, jonka keskustelut
olisivat salattu sisäministeriön virkamiehiltä ja
asevastaisilta tahoilta.
Mielestäni kaikille avoin aselakiaiheinen foorumi olisi kuitenkin
parempi mm. seuraavista syistä:

Kaikille ei voi käytännössä olla omaa etujärjestöä.
Esimerkiksi dekoaseiden ja lippaiden omistajille ei ole ollut,
vaikka heitäkin eduskunnan hyväksymä lakiesitys erityisesti
koskettaa.
Ilma-aseharrastajillekin sellainen perustettiin vasta,
kun tuli tieto siitä, että aselaissa aiotaan säädellä
ilma-aseita.

Suomen aselait koskevat kaikkia Suomessa
olevia eivätkä ainoastaan aseluvan haltijoita ja järjestöjä.

Yksityishenkilöt voivat huomata direktiiveissä ja aselakiesityksissä
sellaisia seikkoja, joita järjestöjen edustajat eivät ole huomanneet.

Asevastaiset henkilöt eivät yleensä aseasioita ymmärrä
hyvin. Siksi siitä että he voisivat keskustelua seurata ja osallistua
siihen ei välttämättä ole haittaa, koska he eivät
useinkaan osaa käyttää saamiaan tietoja toisia vastaan.

Sisäministeriön virkamiesten osalta en tiedä mitkä asiat
johtuvat tietämättömyydestä ja mitkä esimerkiksi ilkeydestä.
Jos he voisivat seurata yksityishenkilöiden ja
järjestöjen keskustelua aselakiasiasta, niin
heillä olisi ainakin vähemmän perusteita
vedota tietämättömyyteen.

Aselakiasioissa tulee väistämättä intressiristiriitoja.
Mielestäni eturistiriidat olisi parasta tunnustaa.
On mielestäni asiaankuuluvaa, että etujärjestöt ajavat jäsentensä etua
ja yksityishenkilöt omaa etuaan. Asiassa on silloin syytä kuitenkin
olla avoin ja kertoa, ettei se välttämättä ole toisten edun
mukaista. Ne joita ristiriita ei erityisesti kosketa voivat
tehdä silloin päätöksensä niin, että suurempi etu
pyritään asetetaan pienemmän edun edelle. Osa järjestöistä saa
taloudellista apua valtiolta, minkä takia niissä ei välttämättä
olla kovin halukkaita kritisoimaan lainsäätäjiä. EU-direktiivit
ovat myös oma ongelmansa, mikä monimutkaistaa asiaa, koska
muokkausten lakitekstiin olisi oltava direktiivien mukaisia.
Minusta näyttää siltä, että monet ovat käyttäneet tietolähteenään
direktiivistä ja lakitekstistä tiedotteita niistä, eivätkä
itse direktiivi- ja lakitekstiä, vaikka ne ovat olleet luettavissa
internetistä. Tiedotteissa on usein tingitty totuusarvosta
mahdollisesti selkokielisyyden ja lyhentämisen nimissä.

Olen kirjoittanut lipasasiasta monella foorumilla. Käytännössä pidän Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelua parhaana. Se että on pakko kirjoittaa omalla
nimellään parantaa kovasti keskustelun tasoa. Ehkä hyvä periaate
voisi olla se, jos omalla nimellään saa kirjoittaa ilman ennakkotarkastusta
ja anonyymisti saisi kirjoittaa, jos kirjoituksen joku muu omalla nimellään etukäteen tarkastaa.

Niissä Kurkon kannattamissa salaliittoteorioissa
on usein se ongelma, että niitä on vaikea osoittaa oikeiksi
tai vääriksi eikä aika välttämättä riitä asioiden selvittämiseen.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Innostuin kehotuksestasi ja kävin eilen kohdistamassa Kalashnikov-kopioni Laitilan Suontaan ampumaradalla, joka lienee lähialueen monipuolisin ampuma-alue. Kolmannen kierroksen jälkeen kymmenen kappaletta 7,62mm reikää pysytteli mustan sisäpuolella sadan metrin radalla seikkaillen sitä ennen taulun laidoilla. Palaneen kiinalaisen ruudinsavun pistävä tuoksu oli yllättävän miellyttävää. Liipaisinkoneistossa jotain rahisevaa ja pelkään, että putsauksen lisäksi pitää kaivaa esiin myös hiomapaperia.

Herran Kurkon asiantuntevaan ja rohkeaan ulosantiin olen tutustunut ja tykästynyt vuosien varrella, tosin nykyisin jättänyt vähemmälle huomiolle mainitsemiesi asioiden vuoksi.

En kuitenkaan laita kuvia sosialiseen mediaan, vaikka jaoinkin tuntemuksiani hyvän harrastuksen parissa. Tämä siksi, että Kurkon tapaiset harmaat miehet ovat kertoneet minulle, että internettiä päivystää myös stalkkaustaitoiset hämärämiehet. Näille aseitaan, kotiaan ja työmenojaan internetissä esittelevät ovat lähinnä myyntikuvastoa tuotteista.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Hyvä kuulla! Kiinalaisella a-tarvikkeella ja lisenssiaseella jo osumat taulussa on hyvä tulos ;)

Tuo on oikea pointti ja siksi en julkaise kuvia aseideni säilytyksestä. Kun maikkarin toimittaja teki joitain viikkoja sitten aseharrastuksesta jutun ja kyseli minulta mitä kuvia ei kannata someen laittaa, mainitsin juuri tuon saman näkökulman.

Samaa toki voisi sanoa mistä tahansa kalliista harrastuksesta, autosta, kameroista tai soittimista. Enkä minä ihan pöhkönä tuosta huolta kantaisi, sitä varten aseharrastajakunnalla on turvakaapit, hälyt ja vakuutukset pääsääntöisesti kunnossa. Enkä näe aseiden esittelyssä somessa moraalistakaan ongelmaa, meillähän on läntisessä maailmassa kansanliike joka järjestää marsseja muistuttaakseen, että uhrin toiminta ei oikeuta rikosta!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Muistelen, että kauan sitten olisi kohuttu siitä, kun Mpky:n edeltäjä tai muu reserviläisporukka toi Kiinasta " laivakontillisen" Kalashnikovin kopiota...?

- Jossakin asekeskustelussa kyselin "kontista" ja sain alan miehen ylimielisen vastauksen: "Ne eivät kelpaa enää kuin oven pönkiksi!"

Aikamoista, yksityistä varustautumista sellaiset "kontilliset"...?!

Dad`s Army! (googlaa)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miksi reserviläiset hankkivat halpoja kiinalaisia Kalashnikov kopioita?

Ensisijainen syy oli siinä, ettei puolustusvoimat suostunut lahjoittamaan, luovuttamaan eikä edes myymään suomalaisvalmisteisia Sako/Valmet rynnäkkökivääreitä aktiivisille reserviläisille. Tässä oli esteenä toki myös valtakunnallinen lupapolitiikka. Maanpuolustushan ei ole peruste sarjatuliaseen hankkimiselle Suomessa ja armeijalla taas ei ole puoliautomaattisia aseversioita kuin korkeintaan rajoitetusti.

Merkittävin syy oli kuitenkin se, että kotimaisen tuotteen hinta 1000-1500 euroa/kpl + varusteet päälle ollut millään lailla vertailukelpoinen kiinalaisen bulkkihinnan 300 euroa kanssa.

Kiinalainen Kalashnikov ei kuitenkaan ole niin huono, etteikö sillä voisi harjoitella reserviläisen kannalta tärkempiä asioita, kuten asehuoltoa ja ammuntaa. Ei sitä ole ajateltukaan kasa-ammuntakivääriksi. Siihen on olemassa muita laitteita.

Kiinalaisen tuotteen tekee huonoksi lähinnä sen pellistä prässätty runko, joka ei tarjoa optimaalista petiä edes hyvälaatuiselle piipulle sekä taittoperäversion varsin heppoinen tukkiosa. Näin ollen asella ammutut kasat jäävät keskimäärin kehnoiksi. Sillä kuitenkin osuu 100m matkalta rintakuvatauluun, joka riittää taistelijan tarkkuuskriteeriksi.

Suomalaisen reserviläisen arkikalusto on hyvin vaihtelevaa, mikä ei tietenkään logistisesti ole kovinkaan järkevää. Kaluston kaliberi vaihtelee 5.56 NATO patruunasta aina vanhaan 7.62x54R sotilaskiväärin patruunaan. Näin on kuitenkin olosuhteiden pakosta, koska jokainen maksaa maanpuolustusharrastuksensa omasta pussistaan. Patruunoiden maksaessa liki 50 snt/kpl kustannuserä on jo vuositasolla melkoinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset