Aku Saarelainen Teknistä etumatkaa

Lisää aseita auroiksi

 • Reserviläiskivääriampujaa hymyilyttää, vaikka on kylmä ja joutuu ajamaan vanhalla bemarilla
  Reserviläiskivääriampujaa hymyilyttää, vaikka on kylmä ja joutuu ajamaan vanhalla bemarilla
 • Sarjatuliaseen kuohinta siviilimalliksi - ei palautettavissa takaisin millään järjellisellä työmäärällä
  Sarjatuliaseen kuohinta siviilimalliksi - ei palautettavissa takaisin millään järjellisellä työmäärällä
 • Valmistaja itsekin esittää hienostuneella lontoolla aseiden rauhanomaisen käyttötarkoituksen
  Valmistaja itsekin esittää hienostuneella lontoolla aseiden rauhanomaisen käyttötarkoituksen
 • Harrastusvälineen kurja kohtalo harmittaa myös Pörri-kissaa!
  Harrastusvälineen kurja kohtalo harmittaa myös Pörri-kissaa!

Edellisestä kirjoituksesta saattoi saada sen kuvan, että vain harvinaisemmat aseet ovat vaarassa joutua sulattoon. Uuden aselain ongelmat koskevat kuitenkin myös perinteisempiä aseita.

Reserviläiskivääri, tuo oivallinen harrastusväline!

En aikaisemmin ottanut kantaa reserviläiskivääreihin, sillä uuden aselain vaikutukset niihin eivät suoraan koskettaneet itseäni. Edellisen kirjoituksen laajan tavoittavuuden johdosta sain kuitenkin useita yhteydenottoja, joissa valiteltiin samanlaista kohtaloa. Näin ollen tässä kirjoituksessa avaan uuden aselain problematiikkaa liittyen reserviläiskiväärien lupapolitiikkaan.

Reserviläiskivääriksi kutsutaan yleisesti 7.62x39-kaliiperin patruunaa ampuvaa itselataavaa kivääriä, jonka suunnittelu pohjautuu Mikhail Kalashnikovin ajattomaan 40-luvun neuvostodesigniin. Näitä urheilukäyttöön tarkoitettuja aseita valmistaa nykyään useampikin yhtiö lähestulkoon kaikissa entisissä itäblokin maissa, vaikka aikaisemmin tehtaat pukkasivat ulos sotilaille tarkoitettuja kalashnikoveja. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen näissä asetehtaissa herättiin siihen, ettei maailma varsinaisesti tarvitse enää lisää sota-aseita, joten jo valmistettuja aseita alettiin muuttaa sarjatulta ampuvista itselataavalla kertatulelle.

Huolimatta ulkomaisesta alkuperästään reserviläiskivääri on käsittelyn, varusteyhteensopivuuden ja huollon kannalta äärimmäisen lähellä Puolustusvoimien käyttämiä rynnäkkökivääreitä, joten tällaisen aseen omistaminen ja sillä harjoittelu on isänmaallinen teko parhaasta päästä. Asetyyppi on niin suosittu suomalaisten ammunnan harrastajien keskuudessa, että sovelletussa reserviläisammunnassa on oma luokkansa sille. Itsellänikin on jo kolmas käytössä. Valitettavasti tämän sinänsä mainion aseen käytettävyyteen ovat heränneet myös terroristit, jotka hankkivat aseensa pimeiltä markkinoilta. Ja tässä nähtiin paikka iskeä EU-lainsäädännöllä.

Uuden aselain vaikutukset

Uudessa laissa erityisen vaarallisina täysin harrastajilta kielletty on:

"ampuma-ase, joka on alun perin valmistettu toimimaan sarjatulella, mutta joka on muunnettu toimimaan kertatulella, lippaallisella kertatulella tai itselataavalla kertatulella"

Merkittävä osa reserviläiskivääreistä on sarjatuliaseesta muunnettuja itselataavia kertatuliaseita. Mikäli olet saanut luvan tällaiseen aseeseen 12.7.2017 jälkeen, tai sinulla on ase määräaikaisella luvalla, on hyvin todennäköistä, että tulet menettämään aseesi korvauksetta valtiolle! Lisäksi, jos sinulla on vanhalla luvalla tällainen ase, et voi myydä sitä enää ikinä, sillä kukaan ei saa jatkossa lupaa ostaa sitä.

Tämä johtuu uuden lain siirtymäsäännöksistä, jossa kaikki tuon mystisen päivämäärän jälkeen luvitetut aseet on luvitettava uudestaan 6 kk kuluessa uuden lain voimaantulosta. Luonnollisesti lupaa ei tällöin tulla myöntämään, koska uusi laki ei tähän anna mahdollisuutta. Sama lopputulos odottaa määräaikaisen aseluvan haltijoita, joskin vähän myöhemmin.

Aseen kohtaloon vaikuttaa lain tulkinta. Kyseessä olevat aseet on muutettu kertatuliaseiksi jo tehtaalla ja sieltä tuotu Suomeen kertatuliaseina, mutta ne on silti kiistämättä alun alkujaan valmistettu sarjatuliaseiksi. Mikäli tulkinta on jyrkkä, menee ase sulattoon. Tämä iskee erityisesti aloitteleviin ja pienituloisiin harrastajiin, koska nämä aseet ovat huokean hankintahintansa johdosta suosittuja ensiaseita harrastusta aloitteleville nuorille reseviläisille.

Ainut mieleen tuleva keino pakoilla tätä pykälää on asentaa aseeseen kertatulimallin runko. Osia näyttäisi olevan saatavilla vasta Ruotsissa hintaan 450 euroa, joka on muuten sama hinta, jonka maksoin omasta Saiga-kivääristäni. Aika suolaista.

Mutta näiden melkein sarjatuliaseiden kieltohan lisää turvallisuutta?

No ei varsinaisesti.

Kertatulimuunnos on tehty poistamalla sulkuvarmistin ja hitsaamalla sen akseli runkoon kiinni sekä koneistamalla vasarasta, luistista ja pidättimestä sarjatulen edellyttämät kohdat pois (kts kuva). Näin ollen, mikäli ”kuohitusta” aseesta haluaisi jälleen sarjatulta ampuvan, pitäisi hankkia jostain sarjatuliaseen vasara, luisti, pidätin, sulkuvarmistin ja runko. Työmäärä olisi valtava, etenkin kun osat ovat luvanvaraisia, eikä kyseisiä osia ole ylipäätään saatavissa käytännössä mistään. Lisäksi uuden rungon asentaminen vaatisi joko erikoistyökaluja, erikoisosaamista tai erikoista piittaamattomuutta omasta turvallisuudesta.

AK-sarjan harrastusaseita on valmistettu myös kertatulitoimisiksi. Mikäli tällaisen aseen haluaisi muuntaa sarjatulelle, tulisi aseesta vaihtaa…. noh, arvaatte varmaan: luisti, vasara, pidätin ja sulkuvarmistin. Kertatuliaseen runkoon sulkuvarmistimen reiän teko saattaisi jopa onnistua, eli lähtökohtaisesti kertatulelle valmistettu ase on helpompi muuntaa sarjatuliaseeksi kuin kuohittu!

Tällaiseen kertatulivalmisteiseen aseeseen uusi laki ei tämän pykälän osalta vaikuta, jolloin muodostuu järjetön arpapeli teknisesti täysin samanlaisten aseiden luvallisuudesta. Oheisessa kuvassa on esitetty kolmen todellisen harrastajan todelliset aseet sekä niiden todelliset kohtalot. Omani saan pitää, koska ase on ostettu ennen kesäkuuta 2017, mutta en voi siitä enää koskaan luopua koska kenellekään ei voi myöntää siihen lupaa. Kaverini Jari selvisi uudesta laista suhteellisen helposti, sillä hänen aseensa on tullut tehtaalta ulos alkuperäisillä kertatuliosilla. Stefan taas veti lyhyen korren ja saa nähdä harrastusvälineensä uppoavan Stenan pataan saamatta siitä pennin pyörylää.

Ilmeistä on, että tällä muutoksella on kielteinen vaikutus turvallisuuteen. Lakimuutoksella passitetaan sulattoon mielivaltaisesti valittuja aseita rehellisiltä ihmisiltä ja lisäksi romahdutetaan tuhansien harrastajien hallussa olevien aseiden rahallinen arvo. Näiltä osin laki kääntyy tavoitettaan, aseiden kokonaismäärän vähentämistä vastaan, sillä mikä kannustin ihmisellä on luopua hänelle vähälle käytölle jääneestä aseesta, mikäli siitä ei saa mitään korvausta?

 

Hallituksen hyväksytty esitys aselaista löytyy osoitteesta:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_179+201...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU-jäsenyys lisää Suomen turvallisuutta! Vai oliko se ihan näin?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Eiköhän nämä hullutukset olisi keksitty ilman Euroopan Unioniakin. Yksi positiivinen asia sieltä myös tuli, uudessa laissa kiväärin minimimitta on 600mm, kun ennen se oli 840mm. Nyt saa kaikki laittaa arskaan teleperän. Laiha lohtu, mutta edes jotain.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Pidän jokseenkin varmana, etteivät suomalaiset lakiesityksiä kirjoittavat virkamiehet ja muut poliitikot olisi lähteneet ajamaan mahdollisesti miljoonien aina ennen lupavapaiden lippaiden määrittelyä pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi ilman direktiiviä, joka vaatii niille tiettyjä rajoituksia. Katson anonyymisti ja salaisesti lakiesitykset valmistelevien virkamiesten olevan poliitikkoja, joilla on poliittista valtaa ilman poliittista vastuuta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valmet ja Sako M-62 ja 92/95 S (sporter) mallit on tehty jo tehtaalla kertatulta ampuviksi, joten niiden kohdalla ei ole ongelmaa.

Mielenkiintoiseksi elämä tulee esim. Heckler&Koch G3 kiväärin ostaneilla, koska siinähän tulen vaihto-ominaisuudet on sijoitettu aseen kahvaosaan, joka sellaisenaan on vaihdettavissa oleva komponentti. Sama tilanne on AR-15 kivääreissä, jotka lähtökohtaisesti ovat kertatuliaseita, mutta joihin saa ilman asesepän taitoja vaihdettua sarjatulialarungon, jos sellaisen jostain onnistuu hankkimaan.

Ainakin Libanonista M-16 alarunkoja saa melkein asekauppiaalta kuin asekauppiaalta, jos ei Bosniaan älyä mennä.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Sekä G3:n että M16:n alarunko on ollut luvanvarainen osa jo 2013 lähtien. AR-15 tarvitsee alarungon lisäksi sarjatulimallin liipasinkoneiston sekä bolt carrierin (luisti). Libanonin tuoreinta markkinatilannetta en ole päässyt seuraamaan, mutta Suomessa en ole nähnyt noita sarjatulirunkoja tai liipasinkoneistoja juurikaan.

Ja vaikka nuo osat jostain saisi ja niistä aseen kasaisi, olisi se laitonta. Jos tempun laittomuus ei riitä sen estämiseen, voidaan kysyä mitä lisätty lainsäädäntö tällöin saavuttaa.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Lopullinen eduskunnan hyväksymä esitys löytyy osoitteesta: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/H... Esitykseen tuli pieniä muutoksia hallintovaliokunnan käsittelyissä.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ahaa, kiitos huomiosta!!

Oletko perannut, mitä muuttui?

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Seuraava lause on poistettu. "Aselupa 9 §:n 6 kohdassa tarkoitettua ampuma-asetta varten voidaan antaa asekeräilijälle museossa tai kokoelmassa pitämiseen, muistoesineenä säilyttämiseen sekä työhön, jossa ase on välttämätön." https://www.facebook.com/FirearmsUnitedFinland/pho...

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Merkittävinä parannuksina pidän seuraavia lisäyksiä toimintakelvottomia lippaita koskevaan kohtaan.
"tai jonka kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu edellä 2 momentissa mainittua kapasiteettia pienemmäksi"
"tai kapasiteetti pysyvästi rajoitetuksi"

Kokonaisuudessaan kyseinen momentti on seuraavanlainen.

"Aseen osa katsotaan sellaisen ampuma-aseen osaksi, jonka osaksi se on valmistettu tai tarkoitettu. Aseen osana ei kuitenkaan pidetä latauslaitteeksi valmistettua esinettä, jonka toiminta on pysyvästi estetty tai jonka kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu edellä 2 momentissa mainittua kapasiteettia pienemmäksi. Sisäministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä siitä, millä edellytyksillä latauslaitteen toiminta on katsottava pysyvästi estetyksi tai kapasiteetti pysyvästi rajoitetuksi."

Ne mahdollistavat yleisten ampuma-aseiden lippaiden käytön ilman ns. erityisen vaarallisen aseen lupaa, jolloin ei tarvitse ostaa uusia pienikapasiteettisia lippaita.

Nyt kannattaa mielestäni ehdottaa lausunnoissa sisäministeriölle järkeviä tapoja kapasiteetin rajoittamiseen. Lausunnot asetusluonnoksia varten on pyydetty lähettämään viimeistään 12.4.2019. https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/f74fd633-57f...

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Eräällä keskustelupalstalla luin sellaisen näkökohdan, että jos Suomessa on eri standardit lippaiden kapasiteetin rajoittamiselle kuin muissa maissa, niin asia saattaa aiheuttaa ongelman matkustaville urheiluampujille, jos esimerkiksi Saksassa olisi eri standardit.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Selvästi pienempi paha ostaa erikseen Saksa-lippaat, kuin rajoittaa muutaman reissaavan ampujan lippaita muun direktiivin tasolle. Eli en näe ongelmana.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ennen oli kiihkeitä sivari-ja asekeskusteluja-nyt aseista, sotasankareista ja uus-suojeluskunnista on innostunut lähinnä vain sota-Jussi ja muutama harva alan mies. -Miksiköhän?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kavereilta olen kuullut, että vaimot tuppaavat ottamaan hyvinkin kiihkeästi keskustelunavaukset uusien harrastepyssyjen ostamiseen liittyen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Mutta onhan naisten väkivaltaisuus sentään lisääntynyt?

Jotkut antropologit ovat jopa väittäneet, että juuri nainen eli naaras olisi ollut alkuihmisistäkin se joka ensinnä tarttui kättä pitenpään ravintoa metsästäessään ja itseään ja pesuettaan puolustaessaan.

Ja kertoihan uutisetkin äskettäin, että kurdien joukoissa vierataistelijana ISISin porukoita kurmoottamassa on ainakin yksi, suomalainen nainenkin.

...Joten ei kun asevelvollisuuskin molemmille sukupuolille?
Ensin vapaaehtoisten joukosta ja sen jälkeen kutsuntoihin riittävä määrä vaikka arpomalla ikäluokasta?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen Vastaus kommenttiin #10

Kotonani asuva nainen ei ole onneksi väkivaltainen.

Asevelvollisuusasioista en jaksa vääntää.

Jone Virtanen

Kuten sanottu, laki on huonosti valmisteltu ja laadittu. Ko kohta voi luonnollisesti olla myös tarkoituksella lakiin laadittu, mutta toivottavasti se on vain osaamattomuutta. Sitä näissä aseasioissa kun on ollut aiemminkin. Se, että joku voi laittomin osin muuntaa esimerkiksi oman aseensa sarjatuliaseeksi on oli ja tulee olemaan laitonta ja siihen ei kukaan tavallinen aseenomistaja ryhdy. Sitä ei siis kannata kauheasti pohtia.

Tämä direktiivi ja sen perusteella tehty uusi laki on ihan uskomaton sotku. En ihmettele, että muutamat maat ovat EU:n asiasta oikeuteen haastaneet. Suomi on tapansa mukaan hiljaa. Ikävää on, että eduskunnassa lain uudistamista kannattivat sellaisenaan lähes kaikki puolueet (persut lienivät ainoat vastaanpanijat). Tämä siitä huolimatta, että myötätuntoa ja kuuntelukykyä tuntui aiemmin löytyvän ainakin osalta edustajista. Lukikohan kukaan ko lakia ajatuksella ennen napin painamista? Ja se ryhmäkuri....

EU on menossa samaan suuntaan kuin Brexitttinsä kanssa sekoileva Iso-Britannia, jossa vuonna 1997 säädettiin erittäin tiukat aselait. Meikäläistä ressuarsenaalia siellä ei kenelläkään ole. Sen sijaan laittomia aseita ja rikollisuutta riittää. Laittomien aseiden tarjonta on erittäin laaja. Katkaistun haulikon hinta on asettunut noin £50 ja tavanomaisen pistoolin tai revolverin hinta on noin £150, mikä tuo ne lähes varattomienkin henkilöiden ulottuville. Normaalilta lailliselta vähittäismyyntihinnaltaan noin 400-800€ aseet ovat Englantiin salakuljetettuina £1000-1500 hintaluokassa ja salakuljettajille katteensa vuoksi erittäin houkuttelevia. Konepistoolien ja rynnäkkökiväärien mustan pörssin hintataso on keskimäärin noin £2000.

Tilanteseen vaikuttaa luonnolisesti yhtieskunnan kahtiajakautuminen ja sosiaalinen eriarvoisuus, joka luo mustan pörssin markkinat. Huumekauppias kun mutkansa tarvitsee. Monilla köyhemmän väen kulmilla aseen omistaminen on statussymboli, jota se ei todellakaan ollut vielä 1980-luvulla. Näihin markkinoihin ei laillisten aseiden omistajien "kurmoottaminen" paljon vaikuta.

Lainsäädännölliset toimenpiteet mitä Isossa-Britanniassa on tehty ampuma-aseiden väärinkäytön ehkäisemiseksi ovat epäonnistuneet. Virhettä ei ole poliittisesti ollut mahdollista enää jälkikäteen myöntää. Samasta syystä poliittinen paine lisäkielloille on jatkuva koska tähän mennessä toteutetuilla ei ole ollut toivottua vaikutusta ja aiemmin julkisuudessa esitetyt väitteet rajoiutusten toimivuudesta muistetaan. Näin kierre on valmis. Ja me olemme menossa samaan suuntaan.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ratkaisu aselainsäädännön rikkomuksiin tuntuu olevan lisälainsäädäntö. Vähän sama, kun rattijuoppoutta suitsitaan laskemalla promillerajoja.

Jone Virtanen

Tämä huonosti kirjoitettu kohta koskee sitten metsästäjiä (ainakin)

106 b § (Hyväksytty tuleva lakimuutos 2019)
Patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten säilyttäminen ja kuljettaminen sekä väliaikainen säilyttäminen:
'
Patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten säilyttäminen, KULJETTAMINEN ja VÄLIAIKAINEN säilyttäminen tulee järjestää siten, etteivät ne ja ampuma-aseet ole suoraan YHDESSÄ SAATAVILLA eikä vaaraa niiden joutumisesta asiattomien haltuun ole.

13 §(voimassa oleva aselaki)
Kantaminen, kuljettaminen, säilyttäminen ja hallussapito
Tässä laissa tarkoitetaan ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten:

1) kantamisella niiden käyttämistä tässä laissa säädettyihin hyväksyttäviin käyttötarkoituksiin; (29.6.2001/601)

2) kuljettamisella niiden siirtämistä paikasta toiseen;

3) säilyttämisellä niiden hallintaa silloin, kun niitä ei kanneta tai kuljeteta

Ny voidaan sitten odottaa mitä tämä YHDESSÄ SAATAVILLA tarkoittaa, vai tarkoittaako mitään.

Tämä lakiuudistus tulee heikentämään aseturvallisuutta, etenkin jos sinulla on asessa kiinteä lipas. Kun kannat asetta, joudut tyhjäämään aseen kokonaan (Nyt riittää se, että aseen pesässä ei ole patrunaa)
ja patruunat laittamaan niin etteivät ne ole yhdessä saatavilla.(mihin ne tunkee????) Jos olet vaikka sorsasrtamassa ja siirryt seuraavaan passipaikkaan tai noudat lintua ei riitä patruunan poisto patruunapesästä. Koko ase tyhjäksi vaan. Tai kun ase laitetaan ajoneuvoon lyhyen siirtymän vuoksi sama juttu.
Ikävintä tässä on se, että putkimakasiilla varustetuista aseista haulikko ( yleensä itselataava haulikko/pumppuhaulikko), Kivääreissä Winchester/Marlin, osa Mausereista jne. joissa patruunat joudutaan tyhjentämään patruunapesän kautta laukeamisen riski kasvaa huomattavasti.

Mitä sitten tarkoittaa "yhdessä saatavilla" kuljetuksen aikana? En minä ainakaan tiedä.

Saako esim haulikkoa ja sen patruunoita kuljettaa samassa kassissa ampumaradalle?

Ymmärtääkseni patruunoita ja asetta et saa jatkossa säilyttää samassa asekaapissa ellei kaappi ole standardihyväksytty turvakaappi. Missä niitä sitten säilytetään? Jne. Jne.

Onkohan tätä koskaan kukaan metsästäjä oikeasti lukenut...

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ohhoh, enpä tuota itsekään huomannut. Hallituksen esityksessä ei oikein edes avata, mitä tuolla tarkalleen halutaan. Uhka metsästäjien aseturvallisuudelle on selkeä. Kuljettamisen osalta järjetön.

Pitääkö pyssyn ja paukkujen olla repun eri taskuissa, eri repuissa, auton eri kuormatiloissa vai eri autoissa?

Tämä ei kyllä paranna turvallisuutta millään tavalla.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Henkilökohtaisesti luovuin itselleni tärkeästä harrastuksesta joitain vuosia sitten, sain onneksi aseeni myytyä vielä jonkinlaisella hinnalla ennenkuin joku taho olisi lupaehtojen muutoksilla tehnyt minusta kelvottoman harrastamaan ja hallusapitämään ampuma-aseita. Kiitos harrastuksen ja markkinoiden pilaamisesta kuuluu hoblofoopikoille jotka demonisoivat elotonta kappaletta joka kykenee kuvitteellisesti hirmutekoihin vaikka haltijansa olis kuinka kunnollinen, säntillinen ja aina asiansa hyvin hoitanut suomen tasavallan kansalainen hyvänsä
Kyttäys, valvonta ja byrokraattinen mielivalta lupa-asioissa keskittyy näihin kunniallisiin ampumaurhelu/aseharrastajiin ja heidän edesottamuksiinsa valvotuissa tilanteissa ampumaradoilla. Kuinka moni harrastaja on menettänyt korvauksetta harrastevälineensä valtiolle koska ei lupamuutosten jälkeen ole enää saanut lupaehtoja täytettyä, joko itseensä tai harrastevälineeseen kohdentuvia? Miten ihmeessä se vuosikausia sääntöjen mukaisesti toimiva harrastaja muuttuu yhtäkkiä supervaaralliseksi ja arveluttavaksi henkilöksi, taikka aseensa muuttuvat? Tämmöistä ei vaan jaksa ymmärtää, että miten muut ihmiset voi jonkun toisen puolesta päättää minkälainen harrastus on kenellekin sopiva ja jos ei mielestään kelpoinen niin siihen ei lisenssiä mahdollisuuksia tulla myöntämään.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Valitettavaa että olet osaltasi päätynyt tähän.

Ei se tilanne ihan niin surkea kuitenkaan ole, harrastushan meillä vielä jatkuu. Ja uusia harrastajia on mahdollista saada mukaan, nyt vaan näyttää siltä että pitää olla taskuissa enemmän syvyyttä kun nämä AK-tyylin aseet lipuu tavallisten kuolevaisten ulottumattomille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset