Aku Saarelainen Teknistä etumatkaa

Näin menetän tuhansien eurojen harrastusvälineen valtiolle

  • Tarkka-ammunta on hieno harrastus!
    Tarkka-ammunta on hieno harrastus!
  • P90 soveltuu erinomaisesti repun kylessä kannettavaksi - pidempi olisi jo tiellä!
    P90 soveltuu erinomaisesti repun kylessä kannettavaksi - pidempi olisi jo tiellä!
  • Ne ratkaisevat erityisen vaaralliset sentit
    Ne ratkaisevat erityisen vaaralliset sentit

Eduskunta hyväksyi 19.3.2019 hallituksen esityksen uudesta aselaista. Kokonaisuuden kannalta laki on vähemmän huono kuin voisi olla, mutta seuraukset yksilöille vaihtelevat. Itseltäni esimerkiksi tullaan takavarikoimaan harvinainen ja harrastuksen kannalta tarpeellinen kallis ase korvauksetta.

 

Aihe on vähän kaukana tämän blogin muusta aihepiiristä, mutta tällä viikolla tullut uutinen veti mielen niin matalaksi, että johonkin tästä oli pakko kirjoittaa. Käsittelen vain tätä yhtä asiaa, aselaista yleisesti on hyvin kirjoitettu vaikkapa täällä.

Taustaa

Olen harrastanut sotilastarkka-ammuntaa vuodesta 2007 ja kilpaillut vuodesta 2011. Podiumipaikka on vielä antanut odottaa itseään, mutta johtamani partio sijoittui vuoden 2017 SM-kilpailuissa sijalle neljä ja kesän 2018 toisessa suuressa kotimaisessa kilpailussa sijalle viisi. Tapahtumat ovat liikunnallisia ja sosiaalisia, niistä saa uusia kavereita ja tulee hyvä mieli Harrastus on kantautunut myös työmaalle ja tällä käytännössä täysin vapaa-ajalla hankitulla osaamisella olen kouluttanut suomalaisia tarkka-ampujia niin reserviin Suomen puolustukseen kuin Lähi-idän rauhanturvatehtäviinkin.

Reserviläisurheiluliiton laatimat tarkka-ammunnan lajisäännöt suosittelevat varsinaisen tarkkuuskiväärin lisäksi mukana kannettavaksi pienempää tukiasetta, joka soveltuu käytettäväksi ampumatehtävissä, joissa maalit ovat lähempänä eikä tuliasema salli tilan puolesta täysikokoisen kiväärin käyttöä. Tajusin myös itse tarvitsevani kilpailutoimintaa tukiaseen, joka olisi helposti kannettavissa mukana, kevyt ja tarkka myös pidemmille matkoille. Valintani päätyi FN:n valmistamaan P90-pistoolikarbiiniin, joka täyttää ja osin ylittää kaikki asettamani kriteerit. Hain aseelle lupaa kesällä 2016 yllä olevin perustein ja lupa minulle myönnettiin, joskin määräaikaisena. Jo 2016 oli tiedossa, että tuleva EU-aselaki tulee vaikuttamaan aselupiin ja esitin lupaviranomaiselle huoleni luvan määräaikaisuudesta. Nyt jo eläköitynyt apulaispoliisipäällikkö rauhoitteli minua sanoin:

”En usko, että rajoitus seuraavan 5 vuoden aikana ainakaan Suomessa tulee johtamaan noiden aseiden rajoittamiseen. Ja, jos tuon tyyppiset aseet todellakin kiellettäisiin, joutuisi Suomen valtio todennäköisesti lunastamaan ne kaikki käyvästä hinnasta. Epäuskottava skenaario.”

Kieltämättä.

Koska ase on melko harvinainen, oli prosessi sen hankkimiseksi pitkä. Jopa niin pitkä, että jouduin uusimaan lupahakemukseni ensimmäisen mentyä 6kk myöntämisen jälkeen umpeen. Hilkulla oli, etten joutunut tekemään kolmattakin hakemusta. Lupakustannukset osaltani olivat siis näin ollen 2 x 90 euroa. Ase tuli Suomeen vihdoin heinäkuussa 2017, hintaa lippaineen 2400. Lupakustannusten ja postimaksujen kanssa kokonaishinta oli siis tuo 2600e.

Uusi aselaki

Uudessa, nyt hyväksytyssä laissa erityisen vaarallisina kielletään itselataavat aseet, joiden pituus on alle 600 mm. Pidempiin itselataaviin voi saada lupia ampumaharrastus- tai maanpuolustusperusteella, mutta nämä lyhyet on sallittu ainoastaan asekeräilijöille. Lain siirtymäsäännösten mukaan kaikille 12.6.2017 jälkeen luvitetuille aseille on 6 kk kuluessa uuden lain voimaantulosta haettava uutta lupaa, joka käsitellään nyt voimaan tulleen lain mukaisesti. Näin ollen minulle jää kolme vaihtoehtoa:

1: Luovutan aseeni poliisille saamatta siitä mitään korvausta.

2: Myyn aseen. Koska käytännössä kukaan ei saa siihen lupia, on kyseessä melkoiset ostajan markkinat.

3: Yritän muokata aseen jollain keinolla yli 600-milliseksi ja yritän saada siihen harrastusperusteella luvan. Lupaa ei välttämättä myönnetä ja vaikka myönnettäisiin, aseen käyttö alkuperäisessä tarkoituksessa häiriintyy kasvaneen koon ja aseeseen kuulumattomien teknisten ratkaisujen johdosta.

Heikolta näyttää. Lienee ilmeistä, että tämä asia harmittaa aivan vietävästi.

Mielessäni pyörii useita kysymyksiä. Miten tämä palvelee yleistä järjestystä ja turvallisuutta? Jos lakimuutos koskee vain muutamaa ihmistä, miksei takavarikoituja aseita voida korvata? Voinko enää luottaa lupaviranomaisen sanaan? Mitä muuta omaisuuttani tullaan tulevaisuudessa hakemaan pois?

Ja ennen kaikkea:

Kenen oikeuskäsitykseen sopii se, että valtio, joka on aikanaan pakottanut minut kantamaan asettaan vankilatuomion uhalla, takavarikoi nyt minulta omani korvauksetta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sinua kohtaan tehdään nyt ilman muuta vääryyttä. Onko sinulla oikeus myydä ase ulkomaille?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Voi olla, mutta koska kyse on EU:n direktiivistä, pitäisi ase myydä johonkin muualle kuin EU-maahan. Ja se voi byrokratian osalta olla aikamoisen työn takana.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Vaimentimen lisääminen ei ilmeisestikään riitä?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Pitäisi olla kiinteä, eli vaikeuttaa aika paljon huoltopurkamista. Lisäksi lisämitta haittaa juurikin tuota repun kyljessä kantamista. Vaimentimen liitoskohta on aika herkkä, joten vaimennettua asetta pitäisi varoa merkittävästi repussa kannettaessa ettei liitoskohdasta pääse vaurioitumaan.

Näin tehdessäkin tulee silti se uusi lupamenettely, jossa voi olla että todetaan että nykylain mukaan näyttö harrastuksesta ei ole riittävä tai että ase on siltikin liian vaarallinen luvitettavaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ala pelaamaan tennistä. Tennismailaa eivät varmaankaan kiellä pitkään aikaan.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Mutta jos kiellettäisiin, niin ohjeesi olisi varmaan siirtyä pingiksen pariin, sen sijaan että kyseenalaistetaan kiellon oikeutusta?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #11

Punavihreä oikeistopopulisti, odotatko Siniä ja Tarua peukuttamaan idioottimaista kommenttiasi?

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#5
Sinulle varmaankin syntyy turvallinen olo jos Saarelainen seuraakin ohjettasi vaihtaa harrastustaan.......

Jone Virtanen

Olen keskustellut tästä uudesta lakihässäkästä sekä vapaaehtoisten maanpuolustusorganisaatioiden, Riistakeskuksen. Metsästäjäliiton, että SAL:n väen kanssa. Vähiten ymmärrystä/kiinnostusta (joka minua ei enää yllätä) asiaa kohtaa oli nykyään enemmän ilma-ase harrastukseen (näin minusta tuntuu) keskittyvältä SAL:in organisaatiolta. (SAL muutenkin tarvitsee todellisen vallankumouksen. Mutta se on ihan eri jutun aihe.) Aiheesta on kirjoitettu aivan tolkuttomasti ja usein kirjoitusta harrastelevat toimittajat eivät edes tiedä mistä kirjoittavat. Laki on monimutkainen ja monille epäselvä. Hyvä esimerkki on ns. Grand Fathering josta toimittaja eivät yleensä puhuy lainkaan.

(Grand Fathering: Vanhat ennen 12.6.2017 luvitetut aseet noudattavat samoja lupaehtoja kuin ennenkin, eli niissä saa käyttää normaalikokoisia lippaita.(selvennettäköön "normaalikokoinen" tarkoittaa esim AR-15:n 30 patruunan lipasta) 12.6.2017 jälkeen myönnetyt puoliautomaattiaseet tulee luvittaa uudelleen (veloituksetta). Näiden aseiden osalta harrastajan tulee todistaa harrastuneisuutensa 5 vuoden välein. Lupia ei kuitenkaan lain mukaan tarvitse myöntää määräaikaisina, vaan ne voidaan myöntää toistaiseksi. Eli tilanne on samanlainen kuin lyhyiden käsiaseiden kohdalla. Jos olet ostanut 12.6.2017 jälkeen puoliautomaatin ja olet metsästäjä, se voi tarkoittaa että voit joutua luopumaan normaalikokoisista lippaista. Jos olet ostanut 12.6.2017 jälkeen puoliautomaatin ja olet ampumaurheilija ja 12 kuukauden harrastuneisuus ei tule täyteen, voit joutua leikkimään vajailla lippailla kunnes 12 kuukautta tulee täyteen. Selvää vai mitä? Hyvää lainsäädäntöä vai mitä?)

Ymmärrän kyllä, että EU haluaa aseet pois terroristien käsistä. Etenkin tulivoimaiset aseet.

Se miten nämä rajoitukset estävät terrorismia/joukkoampumisia tms. vastaavia onnettomia tapahtumia on aivan eri asia. Mutta niitä AK-47:a kyllä saa edeleen siihen tarkoitukseen kyliltä ihan milma lupiakin. ja täysin aseettomassa, puolustuskyvyttömässä ympäristössä (kuten koulu, kirjato jne. jne.), riittää vaikka yksipiippuinen "vaarivainaan husovarna" tekemään pahaa jälkeä.

Olen ollut aina sitä mieltä, että koko lainsäädännön pitäisi kohdistua henkilöön joka aseita omistaa (toki se nytkin niin tekee välillisesti, sillä luvat lähtevät henkilön tötöillessä hyvin herkästi) ei siihen, mitä hän omistaa. Nykymallissa (ase on lainsäädännön kohde) noita säädöksiä joudutaan rukkaamaan vielä monesti uudestaan.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Samoja harmillisia havaintoja SAL:sta. Aseiden kieltämisessä on hyvä ja toimiva taktiikka tämä "hajoita ja hallitse", jossa järjestöt laitetaan taistelemaan toisiaan vastaan. Kaikki pysyvät tyytyväisinä niin pitkään, kun asia ei koske omaa lajia, ja siinä vaiheessa kun siltä viimeiseltä ilmakivääriampujalta viedään pyssy pois, ei ole enää jäljellä ketään joka puhuisi hänen puolestaan.

Aku Tumpuvaara

SALin pelastaminen on olut jo vuosia käynnissä.
Se onnistuu laittamalla omasta seurastaan SALin kokouksiin äänestämään oikeat jannut.
SAL on vain rakennettu tavalla, joka tekee aika mahdottomaksi potkia sieltä pois ne syöttöporsaat jotka voivat elää ihan minkä kanssa tahansa kunhan liksa juoksee ja saa kampaviineriä.

Jone Virtanen

Tätä lain/aseen välistä kikkailua on ollut muuten aiemminkin. Esimerkkinä käyköön Remingtonin XP 100, josta tehtiin aikoinaan Suomessa lintukivääreitä (kevyt,repussa kulkeva) ja pahimmassa tapauksessa ase oli laiton 3 kertaa lyhyen ajan sisällä, kun lakeja rukattiin milloin mitenkin. Silloin käytettiin mm. piipun päässä "tötteröitä ja muita jatkopaloja" jotta ase saatiin lailliseksi.

Kaille terveisiä. Tennis on hieno laji (olen pelannut), mutta niin on TA, SRA, metsästys tai vaikkapa silhuettikin.

Sitä tässä olen joutunut miettimään, että mikä ennen oli toisin. Lapsuudessani ukot ajelivat mopolla Shellin baariin kahveelle aamulennolta, jättivät haulikon nojaamaan mopon kylkeen ja kukaan ei korviaan lotkauttanut. Me nassikat ajelimme pyörillä kouluun siitä pihan läpi ilman sen kummempaa pelkoa. Ja ne kaveri oivat (useimmat) sodan käyneitä karaistuneita tappajia....

Kun minä hain ensimmäiselle aseelleni luvan 15 vuotiaana, oli se 15 minuutin prosessi. Minut ja perheeni tunnettiin ja asia oli sillä selvä. Minuun (henkilönä) luotetiin, koska paikallinen Poliisi tunsi minut ja perheeni. Mutta koska nykyään (sielläkin ) poliisi on 1,5 h matkan päässä ja "lähipoliisista ei ole tietoakaan", asiat lienevät monimutkaisempia. Valitettavasti.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ei se ole kaikkialla muuttunut, kuulostaa kuvailusi perusteella ihan Sodankylältä ;)

Käyttäjän JukkaKilpi1 kuva
Jukka Kilpiö

Ymmärsinkö oikein, että jos ko. ase olisi hankittu 11.6.2017, mitään ongelmaa ei olisi?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ei vielä siihen viiteen vuoteen, minkä tuo nykyinen lupa on voimassa. Sen jälkeen lähtisi pois samalla prosessilla.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Naurettavaa lainsäädäntöä. Terrorismiin taipuvilla ja rikollisilla on laittomia automaattiaseita sen verran varastossa, että niillä voitaisiin ottaa vaikka Karjala takaisin eikä viranomisilla ole hajuakaan niiden varastointipaikoista.

Vähän samanlaista ideologista lainsäädäntöä kuin on talousrikollisten jahtaaminen. Viranomaiset eivät näitä todellisia rikollisia saa koskaan kunnolla satimeen, mutta paljon rehellisiä yrittäjiä ajetaan konkurssiin jonkun pienen tahattoman virheen vuoksi.

Aivan samanlaista ideologista lainsäädäntöä kuin tehdään ilmastonmuutoksen vuoksi. Vouhkataan lihansyönnistä tai maitotuotteiden verottamisesta tai sähköautoista, uskotellaan ihmisille että suomalaiset pelastavat toimillaan maapaloon, ja samaan aikaan muualla maailmassa päästöjä lisätään moninkertaisesti vuosittain Suomen kokonaispäästöjen verran.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Sarjatuliasemallien joiden valmistus on aloitettu ennen vuotta 1946 lippaille tarkoitettua poikkeusta ei saatu korjatuksi eduskuntakäsittelyissä. Olen jo viime lokakuussa huomauttanut siitä, että sivulause ”ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen” mitätöisi käytännössä koko poikkeuksen. http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2... https://asepolitiikka.blogspot.com/2018/10/viesti-...

Lakiesityksen perusteluiden väite siitä että Suomi-konepistoolin ja Emma- ja Lahti-Saloranta-pikakiväärien lippaat eivät sopisi asennettavaksi keskisytytteiseen lippaalliseen kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen on väärä, koska on olemassa seuraavanlaisia aseita. https://www.thefirearmblog.com/blog/2013/10/23/deg... http://www.oulunasepaja.fi/muutos21.jpg https://www.rockislandauction.com/detail/2019/414/... https://forums.gunboards.com/showthread.php?265231... https://www.sdsguns.com/products/rifles-wiselite-3... http://www.aseseppa.fi/index.php/ase/metsaestysase...

Tästä syystä myös perusteluiden väite siitä, että se ei tekisi kyseisiä lippaita pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi on väärä.

Jos lakiteksti on ristiriidassa sen perusteluiden kanssa niin ensisijaisesti sovelletaan lakitekstiä eikä sen perusteluita. Tässä asiassa ne ovat poikkeuksellisen yksiselitteisesti ristiriidassa toistensa kanssa.

Tämän takia suosittelen asetuksen sallimilla tavoilla toimintakelvottomiksi tai
pienikapasiteettisiksi muuntamista myös vanhojen sarjatuliaseiden lippaille. Toivottavasti tämä asia saadaan nyt nopeasti perille valtamediaan.

http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2... http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ajattelin kyllä kärrätä lain voimaantultua tuon läksijäislahjaksi saadun kp:n lippaasta tehdyn viinapullon asemalle, ihan varmuuden varalta:

https://www.instagram.com/p/Boy5bsfgK6o/

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Pari muistoa vuosien takaa:

- Olin aikanaan varusmiehenä Niinisalossa. Siihen aikaan ammuskeltiin ”pystykorvilla”. Ohje oli ampua vihollista vatsaan. Se oli varma paikka, koska se joko tappoi tai ainakin sitoi kaksi miestä lisää kantamaan haavoittunutta.

- Kerran olimme taisteluharjoituksissa Niinisalon Hämeenkankaalla. Olin hiekkaan kaivetussa poterossa.
Ylikersantti tuli poteron reunalle ja sanoi – alokas Moll,
idän suunnasta tuntuu kaalisopan hajua, mitä teette?

- Kerran tulin lomalle Helsinkiin, naapurimme kova kommunisti kysyi, vieläkö armeijassa ammutaan
maalitauluun jossa on hiippalakkisen sotilaan hahmo.

Miksi ammunnasta puhutaan sotilasurheiluna? (urheilu, terve mieli terveessä ruumiissa).

Hyvä ystävä, kohta 75 vuotta olemme saaneet elää ilman sotilasaseen laukaisemista kohti vihollista. Minkälaisia ajatuksia se herättää?

Eilen oli Hesarissa kriittinen kirjoitus suomalaisten Yk- sotilaiden toiminnasta. Eikö siinäkin olis uudelleen arvioinnin paikka.

Vastassa voi olla lapsisotilaita. Onko ohjeistettu, että heitäkin tarkka- ampuja tähtää vatsaan, jos ampumaan joudutaan.

Tuskin läheskään kaikki tieto kaukomailta tulee Suomeen sellaisena kuin pitäisi. Yk- miesten kaljailloissa niistä sitten puhutaan.

Suurimmat valheet lausutaan vaikenemalla, ikävä kyllä. Niin….. ja siitä aseenkantoluvasta, onko niin, että siinä ei Suomessa ole ikärajaa ollenkaan.

No…. Taitaa mennä vähän aiheen sivuunkin, mutta minkälaisen mallin annamme lapsillemme, miten erimielisyyksiä ja ristiriitoja ratkaistaan?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Hei!

Pyssy-yhtiö on kieltämättä vähän muuttunut noista pystykorvilla ammuskelun ajoista. Nykyään ammutaan keskelle maalia, koska niin tekemällä osuu todennäköisemmin. Varusmiehet ovat ajattelevia yksilöitä ja monesti laittavat meidät kapiaiset koville kyseenalaistamalla asioita. Viksuja miehiä ja naisia.

Itse olen elänyt vasta 30 vuotta ilman sotilasaseen laukaisemista vihollista kohti. Se herättää lähinnä sellaisia ajatuksia, että jossain on omassa työssä onnistuttu.

YK-tehtäviä olen pyrkinyt välttämään kuin ruttoa, niissä keskitytään lähinnä sukkien väriin ja kaulusten suoruuteen. EU-operaatiossa 2016 koulutimme Malin asevoimia mm. eettisesti oikeaan toimintaan lapsisotilaita kohdatessa. Toimintaohje oli riisua aseista ja sen jälkeen kohdella konfliktin uhreina. Mielestäni jo tämä koulutus puolsi meidän länkkäreiden läsnäoloa siellä kriisin keskellä.

Aseenkantolupiahan meillä ei ole 1998 jälkeen myönnetty, nykyään niitä saa käyttää vain metsästyksessä ja harrastuksissa. Pistoolien ja revolverien ikäraja on 20 vuotta, pitkillä aseilla 18 vuotta. Edellyttää toki pitkää harrastustaustaa. Eli on ihan realistinen skenaario, että nuori mies heti varusmiespalveluksen jälkeen lähtee Afganistaniin pistoolia kanniskelemaan ja sillä ehkä ampumaan, mutta palattuaan ei ikä riitä vastaavan aseen kaupasta ostamiseen.

Omia lapsia ei tietääkseni ole, mutta kun tulee, niin Teddy Rooseveltin "Speak softly and carry a big stick" on valintani.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hieno kirjoitus. Toivottavasti saat jotenkin modifioitua aseen yli 600mm pitkäksi.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kiitos!

Sekin on vähän laiha lohtu, koska tuohon kyseiseen rakenteeseen pidemmäksi modaus tuo uusia ongelmia. Jäähän mulle noita muita toki siihen asti, kunnes nekin kielletään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itselläni hieno harrastus loppui siihen, että Helsingin kaupunki lakkautti Viikinmäen ampumakeskuksen pitämättä lupaustaan järjestää vastaava alue tilalle. Viikissä oli mm. 300 metrin kiväärirata, mikä mahdollisti Sako TRG-kiväärin kohdistamisen em. kiväärille tarkoitetulle järkevälle etäisyydelle.

Nyt ainoa paikka, jossa kivääriammuntaa voi pääkaupungissa harrastaa, olisi Santahaminan varuskunnan ampumarata. Se taas edellyttää tiettyjen ampumaseurojen pakkojäsenyyttä ja ammunta on täysin pv:n ehdoilla tapahtuvaa toimintaa.

Myin Sakolaisen pois ja rahoitin sillä ammattiopintoni. Myyntisumma oli silloin markoissa viisinumeroinen.

Aikoinaan en saanut lupaa Vantaan nimismiespiiristä SVD Dragunovin hankkimiseen, koska sitä pidettiin hirmuisena sota-aseena. Olisin saanut kiväärin pilkkahinnalla YK-joukoissa ollessani ja minulla olisi ollut sille ostaja nelinkertaisella myyntihinnalla. No, elämä on...

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, alati tiukentuvat aselait kiusaavat lähinnä rehellisiä ja lainkuuliaisia harrastajia, jotka harvoin uhraavat jopa satojen tuhansien eurojen arvoisia aseitaan häröilemällä ja hölmöilemällä lain edessä.

Sen sijaan rikollisilta löytyy yhä enemmän ja yhä tulivoimaisempaa kalustoa, kuten esim. konepistooleja ja rynnäkkökivääreitä. Niillä on siis olemassa markkinat, joille viranomaiset tai lainsäätäjät eivät mahda mitään.

Huumekoirat eivät haista rajalla auton penkkiin kätkettyä Kalashnikovia eikä tullimies löydä rahtikontista moottoripyörän tai auton varaosien sekaan piilotettua Clock-pistoolia.

Tavaraa tulee tasaiseen tahtiin Venäjältä, Balkanilta sekä myös Yhdysvalloista, joista kustakin aseita voi edelleen hankkia suhteellisen vapaasti, kunhan tuntee oikeita ihmisiä.

Turistina niitä on sen sijaan turha etsiskellä.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

No näin olen antanut itselleni ymmärtää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Clock -pistoolia tuskin koskaan löytyy, Glock saattaa joskus löytyäkin.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Jees, muista nyt uurnilla sitten äänestää jotain muuta kuin SDP/Kok/Kesk/Vihr/KD/Vas. Äänestä vaikka piraatteja tai liberaaleja, niin saat pitää aseesi. En tiedä onko persut miten liberaaleja asian suhteen.

Kun sitä liberalismia ei saa, jos äänestää jotain SDP:tä.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kävin jututtamassa Halla-ahoa kolmen sepän patsaalla keväällä 2011. Samalla reissulla olin hakenut Wekkarilta uuden Para-Ordnancen. Kysyin Jussilta jutustelun lomassa, että voidaanko ottaa kaverikuva tässä ohessa, mihin hän että tottakai. Kaivaessani kameraa repusta, huomasi Jussi siellä olevan harmaan laatikon, mihin reagoi nauramalla "Höhö, jätkällä on kalusto mukana".

Nuorena opiskelijapoikana tilanne oli kieltämättä hauska, mutta jälkikäteen olen miettinyt, että olisinkohan lähtenyt minkään muun puolueen ständiltä omalla kyydillä mikäli ehdokas olisi tajunnut että mulla on nelivitonen mukana...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Isäni osallistui 1940-luvulla ns. asekätkentään. Tämän seurauksista johtuen minua ei kiinnosta aseet siviilissä ollenkaan.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Meidän perheessä ei ole päässyt harrastamaan vaarin perintö-kp:lla, vaikka isosetä kieltämättä kunnostautuikin sotatantereilla. Ihan on joutunut kaupasta pyssyt ostamaan.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Direktiivi sallisi sellaisen lain, jonka mukaan itselataava kertatulitoiminen FN P90, jonka kokonaispituus olisi alle 600mm ja piipun pituus alle 300mm luokiteltaisiin itselataava kertatulitoimiseksi pistooliksi. Suomalaisten virkamiesten ansiosta lakitekstiin erityisen vaarallisten aseiden luetteloon tuli seuraavanlainen lisäys. "6) lyhyt itselataava kertatuliase, joka on kahdella kädellä olkapäätä vasten tuettavaksi taikka muutoin kahden käden otteella ammuttavaksi suunniteltu ja valmistettu."

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen
Keijo Kakkonen

ratkaisu ongelmaan, järjestä kotiisi murto, missä aseesi varastetaan, saat vakuutuksesta rahat, ja kiltti rosvo antaa aseesi takaisin, ja voit jatkaa harrastustasi, joskin pienellä jännitys momentilla, ja jos et tee rikoksia aseella, mutta silti satut jäämään kiinni siitä aseesta, niin pienellä sakolla selviät ja menetät aseen valtiolle. mutta mitä sitten, vakuutushan on jo korvannut sen aseen sinulle.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kiitos panoksestasi keskusteluun.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Perustuslakivaliokunta ei näytä edes ottaneen kantaa lausunnossaan siihen rikkooko HE 179/2018 vp omaisuudensuojaa tai rikosoikeudellista laillisuusperiaatetta, vaikka olen sen jäsenille lähettänyt viestin aiheesta. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/P... http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Hallituksen esityksen perusteluissa todetaan, että omaisuudensuojaa ei tarvitse huomioida koska kyse on hallinnollisella päätöksellä annetusta luvasta.

Virkamies antaa luvan, virka pätevyyden ja tsaari viran...

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Mielestäni paras lausunto esityksestä on Asehistorian liiton lausunto puolustusvaliokunnalle. Siinä on hyvin selitetty miten esitys rikkoisi omaisuuden suojaa. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet... Näyttää kuitenkin siltä, että kansanedustajat luottavat mieluummin nimettömiin virkamiesten kirjoituksiin, kuin asiaa tuntevien yksityishenkilöiden omalla nimellään kirjoittamiin kirjoituksiin.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Olen itsekin ammuntaa ja metsästystä harrastavana törmännyt poukkoilevaan lainsäädäntöön. Tarkoitus on kaiketi ollut lainlaatijoilla suojella yhteiskuntaa mutta näillä säädöksillä halveksitaan kansalaista.

Mutta eihän esim. maanomistajillakaan ole mitään suojaa pakkolunastamisia tai luonnonsuojelualueiksi julistamisia vastaan. Maat muuttuvat arvottomiksi hallinnolllisilla päätöksillä.

Suomen tapa kohdella kansalaisiaan aiheuttaa ennätysmäärän valituksia eu:n ihmisoikeustuomioistuimeen. Virkamieskoneisto jyrää aina pienen ihmisen Suomessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minut varmaan nauretaan ulos, mutta kun en aseista mitään ymmärrä, kysyn; eikö sitä FN:ää voi mitenkään muuttaa ei-automaattiaseeksi (en osaa termejä)?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Ei me naureta toisille ihmisille, sehän on kaikkien etu että tietämys lisääntyy!

Kaasutoimisen aseen, kuten AR15:n voi muuttaa hyvinkin helposti (yhden osan poistamalla) toimintatapaan 2 (lippaallinen kertatuli). Tällöin ase pitää siis ladata itse jokaisen laukauksen jälkeen. Muutos on kuitenkin lähes mahdotonta tehdä pysyväksi, joten asetta ei saa luvitettua tuohon toimintatapaan, koska se on kuitenkin helposti muutettavissa takaisin itselataavalle kertatulelle.

P90 on rekyylitoiminen, jolloin muutos vaatisi tosi rajua muokkausta, ja olisi kuitenkin lähes mahdoton tehdä niin, että asetta ei saisi helposti muutettua takaisin itselataavaksi.

Lisäksi TT2-aseena (eli siis juuri ei-itselataava) ase soveltuisi aiottuun käyttötarkoitukseen heikosti.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Harrastushan se on harrastusten joukoissa ihmisten tappaminenkin pyssyllä. Vaikkakin mielikuvissa. Luo varmaan suuria ilon tunteita onnistuessaan? Karjalaispakolaisena meikä vaan ei tykkää sodista eikä niillä leikkimisillä.
Velvollisuuden tuntoisena ja tottelevaisena kävin kuitenkin nuornamiesnä intin ja aliupseerikoulun, kun käskettiin. Hyvä ampujakin olin. 150m:ltä 98 ja 300:lta 89 pystykorvalla, kun oli pakko ampua.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Hei!

Kiitos panoksestasi keskusteluun!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Aseet ovat onnettomuuksien enne, lausui joskus joku "sota-strategi..."

Itse jäi jostakin ruudin käryisestä, kiihkeästä asekeskustelusta mieleeni kommentti jolla harrastaja puolusteli parinkymmenen aseen yksityistä asearsenaaliaan, että yksi on vääränlaisen-ja värisen hallituksen varalle(!?).

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kyllä noi mulla ihan pahvia ja peltiä vastaan on.

Lisäksi, niin pitkään kun hallitus edustaa laillista esivaltaa ja maan valtiojärjestystä (eli määritelmällisesti aina), minä ja kaikki muut sotilasvalan vannoneet seistään porteilla sitä puolustamassa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Noissa "tosimiesten" kiihkeissä asekeskusteluissa on esiintynyt useinkin kannanottoja, että Suomessakin pitäisi, USA:n malliin hyväksyä ja sallia koteihin erityiset "turva-aseet", kun poliisejakin on, vallankin pienillä paikkakunnilla ja syrjäseuduilla vähemmän ja kaukana.

- Ainakin jo aikoja sitten näin kuitenkin jossakin poliisiviranomaisen kommentin, että: "Maaseudunkaan turvallisuutta ei taata tussarein.

Sotaministeri Jussi Niinistökin on jostakin syystä innostunut VAPAAEHTOISISTA kodinturvajoukoista ja apupoliiseista ja seuraavaksi alkaisi keskustelu niiden aseistamisestakin, kuten nyt jo mm. vartijoidenkin kohdalla.

- Onneksi ainakin pari komentajaa on jo ehtinyt ampua alas nämä uus-suojeluskuntahankkeet?!

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän VillePntynen kuva
Ville Pöntynen

Tuohon mutkaan saa kyllä pidemmän piipun millä tulee mittaa melkeen 70cm. Kieltääkö joku tämän?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

No aseella kesti noin 13kk tulla jenkeistä, en usko että se vaihtopiippu tulisi yhtään sen nopeammin. Lisäksi tämän piipunvaihdon jälkeen soveltuu huonosti aiottuun käyttötarkoitukseen, siis siihen millä lupa on aikanaan saatu. Täyttyykö enää luvan myöntämisen ehdot silloin?

Pekka Lanerva

Tyhmä kysymys: miksi tarkka-ammuntaa pitäisi voida harrastaa nimenomaan itselataavalla alle 60 cm aseella? En nimittäin pysty keksimään mitään järjellistä syytä.
”Uudessa, nyt hyväksytyssä laissa erityisen vaarallisina kielletään itselataavat aseet, joiden pituus on alle 600 mm. Pidempiin itselataaviin voi saada lupia ampumaharrastus- tai maanpuolustusperusteella, mutta nämä lyhyet on sallittu ainoastaan asekeräilijöille.”

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Hei!

Suosittelen lukemaan oheisen blogipostauksen, jossa käsittelen juuri näitä syitä miksi ko. ase soveltuu erinomaisesti tarkka-ammunnan tukiaseeksi: http://akusaarelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272...

Nostoja kyseisestä kirjoituksesta:
- Soveltuu repussa kannettavaksi kun ei ole käytössä (linkin takaa löytyy jopa kuva)
- Riittävän tarkka ja tehokas 200 metriin (peltiin osuu ja se kaatuu osumasta)
- Pienen kokonsa puolesta soveltuu rasteille, joissa täysikokoisen kiväärin käyttö tilarajoituksista johtuen haastavaa

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

USA:ssa on sikäläinen NRA, eli Kansallinen kivääriyhdistys/liitto poliittinenkin mahtitekijä ja Trumpinkin tukija ja "yhteistyökumppani."

- Minkälainen tekijä ja auktoriteetti näissä aseasioissa on
Suomen NRA ja mr. Kurko...?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kurko on valitettavasti vähän hupiukko. Suomen NRA taitaa keskittyä lähinnä saamelaisten oikeuksiin ja muuhun vastaavaan. Vakavasti otettava aseyhdistys Suomenmaalla on Firearms Unitedin paikallisosasto.

Tapio Lehtimäki

Ihmetyttää, että tässä maassa on ylipäätään myönnetty lupa täysautomaattiselle P90:lle. Eikös tuo ole alunperin tankin tornimiehille mitoitettu kuularuisku?

Mutta koska olet luvat saanut ja pelit sekä vehkeet ostanut, niin kohtuullista olisi maksaa kaikista luvattomiksi käyvistä a-tarvikkeistasi hankintahinta lyhentämättömänä tilillesi. Ase on yksityisomaisuutta siinä missä leivänpaahdinkin, ja sitä pitäisi näin ollen koskea perustuslaillinen omaisuuden suoja.

Omistamasi aseen kaltaisia tykkejä ei tässä maassa voi hirvittävän montaa olla, joten siinäkin mielessä lunastamisen pitäisi valtiolta onnistua. Tilannehan olisi aivan erilailla haastava, jos Erkki Tuomiojan haaveiden mukaan kerättäisiin pois kaikki kaksi miljoonaa torrakkoa patruunoineen. Siinä täytyisi valtionkin turvata vekseliin.

Kannattaa varmaan selvittää, mikä on eurooppalainen käytäntö lunastusten suhteen. Ota vaikka vauhtia EY-tuomioistuimesta, jos Suomen valtio yrittää kävellä oikeuksiesi ylitse.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Tarkennetaan sen verran, että kyseessä on itselataavalla kertatulella (TT3) toimiva ase. Täysautomaattisia aseita ei onneksi ole vielä luojan kiitos olemassa, mutta tämä ei ole siis edes sarjatulipeli.

Hallituksen esityksen perusteluissa todettiin että omaisuudensuoja ei koske aseita. En tiedä kuinka montaa asetta samanlainen tilanne koskee, ehkä joitain tuhansia.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ampuma-aseitakin enemmän asia koskee niiden lippaita. Parhaassa tapauksessa annetaan edes riittävästi aikaa niiden toimintakelvottomiksi tai pienikapasiteettisiksi muuntamisen. Vaikka Suomessa ei ole mitenkään erityisen paljon tuliaseita niin arvelen, että  kaikille sallituista esineistä pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi määriteltäviä
lippaita on Suomessa henkilöä kohti enemmän kuin missään muussa maassa.
Mm. Puolustusvoimat on myynyt noin 1,5-2 miljoonaa lipasta.
http://www.suomensotilas.fi/esitys-eun-asedirektii...
https://yle.fi/uutiset/3-10273106 (Tosin epämääräisen ampuma-aseen määritelmän
laajennuksen takia laittomien aseiden määrä on epämääräinen.)

Minun mielestäni näyttää siltä, että virkamiesten sallitaan valehdella anonyymeissä kirjoituksissaan.

Tapio Lehtimäki

Normaali puoliautomaatti siis, mutta vähän kompaktimman kokoinen kuin vaikkapa Coltin AR-15 variantit kuuluisasta M16-rynnäkkökivääristä. Ilmeisesti kaikki kyynärsauvaa lyhyemmät puoliautomaatit ovat nyt tulilinjalla - lukuunottamatta ennen vuotta 2017 luvitettuja aseita, mikäli oikein ymmärsin.

Hallituksen poropeukalothan voivat esittää, mitä lystäävät, mutta perustuslaki on omaisuuden suojan osalta lyhyt, ytimekäs ja selkeä, eikä siinä erotella omaisuuseriä:

§15 Omaisuuden suoja
Jokaisen omaisuus on turvattu.
Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.

Nythän ei edes ole kyseessä "yleiseen tarpeeseen" liittyvä pakkolunastus, vaan pikemminkin "yleiseen tarpeettomuuteen" vetoaminen. Uskonpa aika monen kalliin mutkan mulahtavan suonsilmään ennen kuin vouti ehtii niitä keräilemään, mikäli hallitus meinaa antaa piutpaut perustuslaille. Itse en semmoista kansalaistottelemattomuutta pitäisi edes rikoksena.

Huonoin puoli tämmöisessä lainsäädännössä on tietenkin se, että nyt jos koskaan niitä aseita alkaa liukua hämärämiesten hyppysiin. Kyllä moni mieluummin aseensa myy vaikka vähän repaleisemmankin ostoluvan haltijalle kuin kärrää ne korvauksetta sulattoon.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen Vastaus kommenttiin #60

Kuten tuosta yhdestä kuvasta käy ilmi, hieman yli 10cm lyhkäsempi kuin 10.5" piipulla oleva AR-15.

Sulattoon lähtevät kaikki kesäkuun 12. 2017 jälkeen luvitetut alle 600-milliset sekä sarjatulipeleistä kuohitut (eli esim. Vepr KM, onneksi oma on ostettu 2016).

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #61

Olet varmaan jo kaikki mahdolliset kortit katsonut, mutta olisiko mahdollista saada P90:eesi pidempi "siviilipiippu"? Silloin sulattoon menisi vain alkuperäinen putki, mutta sinulle jäisi käypä ase harrastuksiisi. Ja jos lakia vielä tulevaisuudessa vekslataan, aseen voisi ennallistaa jälleen lyhytpiippuiseksi.

Jotenkin tolkutonta tuo, että nimenomaan uusimmat aseluvat mitätöidään. Mikäs sitä olisi louskuksi ammuttua ja tukista murtunutta ritsaa poliisille viedessä, mutta juuri pakasta vedetyn aseen paalaaminen on luonnotonta.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen Vastaus kommenttiin #63

On, mutta on epätodennäköistä ehtiikö piippu lain vaatiman määräajan puitteissa Suomeen. Lisäksi pitkällä piipulla ase soveltuu huonosti siihen tarkoitukseen, mihin sitä olen suunnitellut.

Joku kiinteä äänenvaimennin tms. voi olla se ratkaisu mihin päädyn, mutta älyttömältä se tuntuu.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #64

Kiinteä vaimennin ei kuulosta yhtään hullummalta. Semmoisen läpi olisi vissiin fiksuinta lasettaa vain alisoonisia tai muuten silaanseri saattaa rääkyä häijysti. Toinen juttu tietenkin on, toimiiko syöttö hitaammalla patruunalla.

Toisaalta, mitäpä pikku vinkaisut haittaavat, kun alkuperäinen tarkoitus ei ollut aseen hiljentäminen, vaan lupien säilyttäminen.

Pidetään peukkuja, että saat tarvittavat kilkkeet ajoissa. Olisi synti ja häpeä hävittää noin kaunis ase.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #60

En tiedä voidaanko EU-direktiivin täyttäminen laskea yleiseksi tarpeeksi. Virkamiehet eivät kuitenkaan näytä tahtoneen tehdä esityksestä sellaista, että se kiristäisi lakia vain niin paljon kuin direktiivin lopullinen teksti vaatii eikä yhtään enempää.

Käyttäjän taivaanranta kuva
toivo mäkinen

Itse en ymmärrä tätä senttipeliä. Mikä määrää onko ase vaarallinen, erityisen vaarallinen?

No tietenkin se on se joka sitä asetta pitää hallussa ja käyttää.

Puheenvuorossa kyseessä ollut P90, voi hyvinkin olla tulivoimaisempi 5,7x28 patruunallaan kuin muut esim 9x19 kaliiperin pistoolikarbiinit. Kuitenkaan tämä ei per se ole sen vaarallisempi "piilotettavuuden" osalta kuin yli 600mm pitkä AR-15 pohjainen karbiini tai vaikka pistooli samassa kaliiperissa.

Lakia muodostaessa kohtuullisuus unohtuu. Se mikä ei ole kohtuullista, ei voi olla myöskään laki.

Kun katsotaan moottoripyöräkerhoilta kerättyjä laittomia harrastevälineitä, niin kyllä siinä moni lainkuuliainen ampumaharrastaja kalpenee varustautumiskykynsä osalta. Ja mikä "hauskinta", poliisin lähdettyä ratsattuaan laittomat aseet, on korvaavat _laittomat_ aseet saatu alle viikossa.

Suomessa toki tuntuu olevan muutenkin kateissa oikeusvaltioperiaatteen mukainen syyttömyysolettama. Todistustaakka syyttömyydestä kun tuntuu Suomessa olevan syytetyllä, oli kyseessä KELA, verovirasto, työvoimatoimisto tai rikosasia.

Itse ehkä suosittelisin ryhtymään asekeräilijäksi ja määrittämään keräilykohteeksi NATO-yhteensopivat modernit jalkaväkiaseet.

Jone Virtanen

EU: direktiivi on itse asiassa monilta osiltaan löysempi kuin tämä meille sorvattu lakiesitys. EU:n mallioppilaana me tietysti teemme parhaamme...

Muutama maa kuitenkin on hanganut vastaan. Näissä nykyiset muu-ase kategorian (ressuaseet kuten sinulla) kohdalla on toimittu toisin. Esimerkiksi Tsekissä, Italiassa ja Maltalla nämä aseet uudelleenkategorisoitiin pistooleiksi ja lupien myöntäminen jatkuu entiseen malliin.

Olen itse metsästäjä, reserviläinen (vaikka harmaata on jo tukassa) ja vielä yritän vaariluokassa kilpailla parissa lajissa(joskus kun huvittaa) ja olen ihemetellyt tätä menoa maassa, jonka puolustus perustuu reserviläisarmeijaan (ainakin virallisissa puheissa.) Ja jonka maaseutu tyhjenee kovaa vauhtia.(Metsästyksen kautta ainakin jokunen nuori saattasi sinne kylille jäädä. Sen aloittaminen on vain ihan eri asia kun minulle, joka sai metsästyskortin 7-vuotiaana ja ensimmäisen oman torrakon (Baikal) 15 v.)

Kukaan ei toivo sotaa. Kukaan ei toivo terrorismia. Kukaan viisa ei kai uhittele naapurilleen niin tavan arjessa kuin diplomatiassakaan. Suomen kannalta diplomatialle (joka on edelleen kv asioissa se tärkein vaikuttamisen muoto) tärkein tuki mitä kansa voi antaa on siinä, että suomalaiset haluavat puolustaa maataan ja heillä on kyky siihen.Se kyky ei parane sohvalla maaten.

Se tuen antamisesta tehdään vain kovin vaikeaa.

Kun kyselin tästä direktiivin taustasta, minulle selvisi, että se on valmisteltu jo etukäteen ns. "anti-gun ryhmissä" (mitä ne sitten lienevätkään) odottamaan sopivaa hetkeä. Ja kun terroristit avasivat Parisissa tulen laittomilla aseillaan, se hetki tuli. Poliitikon kun on pakko toimia tuollaisessa tilantessa, tartutaan siihen oljenkorteen joka ohi lipuu. Kohde oli nyt vain väärä. Tavalliset ihmiset joilla on aseita harvoin, jos koskaan, ryhtyvät moisiin tekoihin.Väitän, että näillä lakimuutoksilla ei tulla torjumaan yhtäkään terroritekoa tai kouluampumista. Ne torjutaan tehokkaalla, rajojen yli tehtävällä poliisityöllä ja sillä, että se politiikko rakentaa toimivaa, tasa-arvoista yhteiskuntaa.

Aseet ovat omalla tavallaan yhteiskunnan ilmapuntari. Totalitäärisissa maissa aseta ei kansalla ole, sillä se on uhka. Luottamusyhteiskunnissa, kuten Pohjoismaat, niitä on siviileillä monesti paljon. EU:n puntari on kyllä menossa valitettavasti väärään suuntaan.

Auttaako asekielto? Kulunut esimerkki on Iso-Britannia. Yksistään Lontoossa vuosien 2016-2017 aseellisten väkivallantekojen määrä nousi 48% (oli määrältään 2 544 kopl kun edellisellä tarkastelujaksoilla se oli 1793 kpl)vaikka luku on pieni miljoonakaupungissa, on se paljon enemmän kuin 1980-luvulla jolloin asuin siellä. Silloin luku oli (vuonna -86) 366 kpl.

Jone Virtanen

Vielä yksi asia ja sitten lopetan tämän asian vatvomisen omalta osaltani. Oletetaan tilanne, jossa henkilö omistaa Grand Fatering perusteella esimerkiksi AR-15 kiväärin kaliiperissa 223 johon hänellä on vaikka yksi 20 patruunan lipas (joka on siis nyt laillinen) ja hankkii tänään uuden AR-15 platformiin perustuvan metästyskiväärin, sanotaan vaikka kaliiperissa 458 SOCOM (11.63×40mm niille jota asiaa eivät tiedä) tai 6,5 Grendel (7.62×35mm) johon hänellä on 5 patruunan lipas (joka on myös rajoitttu metsästyskäyttöön sopivaksi eli 2 patruunaan)

Molemmat käyttävät samoja lippaita vaikka kaliiperi on eri.

Miten hänen lippaitaan/toimintaansa tulkitaan lain mukaan?

Harvinaisen epäselvää vai mitä?

Tässä kohtaa tietysti monen setämiehen sormi nousee pystyyn ja huulille nousee lause. - "Ei sitä sellaista sotapyssyä metälle pidä viedä".

Sotapyssyjä on viety metälle maailman sivu; pystykorvat, mauserin 98 nyt esimerkkinä. AR on ergoniomialtaan toimiva ja monissa maissa se kasvavin metsästysaseluokka. Ymmärrän kyllä, että niiden käyttöä haluavat jotkut tahot rajoittaa, mutta nykymalli tuottaa aivan tolkuttomasti turhaa vaivaa ja byrokratiaa. Sanottakoon nyt tähän vielä selvennykseksi, että minä olen metsästysaseissa aika perinteinen kaveri; Mausermiehiä.

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

En kyllä tiedä miten tulkitaan, ja onneksi ei tarvitse. Aiheuttaa varmasti ongelmia.

Kanniskelen itsekin AR-10 hirvimetsällä ja AR-15 lintumetsällä, kun olen kuitenkin niiden kanssa tottunut metsässä tallaamaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Mielestäni sen kokoinen, sopivan ikäinen reservi, jonka varustus, koulutus ja kertaaminen pystytään pitämään ajan tasalla on Suomeen riittävä ja kannatettava.

Sen sijaan kaikenlaiset, jopa nostomiesten ikäisten "uus-suojeluskunnat" eli
Dad`s Armyt, joita sota-Jussikin jostakin syystä kannattaa ovat ikääntyneiden ja tukevoituneiden puuhastelua, jolla puuhalla ei ainakaan ole vihulaisen silmissä minkäänlaista "pelotearvoa...?"
- Ovat jostakin syystä jopa tunkeneet kouluihinkin, pyssy-ja aremeija-viestiään viemään?!
Kotikaupungissani reserviläiset saivat houkutelua ampumapenkalle aikanaan jopa seurakunnan silloisen diakonissankin...!?
- Eli miekka, risti ja kyåärä...

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Kyllä kyllä.

Kannattaa välillä lukea jotain kirjaa ja käydä vaikka ulkona kävelemässä, kun on näin hieno keväinen kelikin.

Tapio Lehtimäki

Ruutiukoilla on kiistaton arvonsa. En usko, että yksikään miehittäjä haluaisi vastaansa vaikkapa Israelin kansan kaltaista puolustuskonetta, jossa ikään ja sukupuoleen katsomatta jokainen vastaantulija on hengenvaarallinen.

Käyttäjän TimoJussila kuva
Harry Jussila

No entäs, jos hommaat 9mm:n pistoolin carabiini-conversion. Sehän on täysin laillinen ja maksaa muutaman satasen. Sen saa ainakin Glockiin ja HK Usp:en. Sittenhän sulla olisi lyhyt tukiase.

Gösta Humaljoki

Vain persut vastusti täysin turhia kiristyksiä. Taas kerran! Onhan esim. Jussillakin luvat ja harrastelee. Ja taitaapa siellä olla jokunen muukin...

https://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/edus...

Käyttäjän taivaanranta kuva
toivo mäkinen

Itseäni kyllä tämän nyt hyväksytyn lain alaisuudessa kuumottaisi kiinnittää pistoolia esimerkiksi Roni modiin. Tulkinnan varaista onko tuo laillista. Tuokin tarvitsisi täsmennystä.

Entäpä toiminnallinen ampuminen pistoolikarbiinilla, joka on laillisesti vaikka vanhan mallin mukaan 840mm. Lajimäärittelyssä on lipasrajoitus 33 patruunaa, joita harrastajalla on, mutta aseessa käytettävä lipas sopii myös harrastajan glock-pistooliin. Mikä on tulkinta? Aseet pois? Aseet pois jos käyttää lipasta pistoolissa?

Käyttäjän akusaarelainen kuva
Aku Saarelainen

Jep, seuraukset on täysin arvaamattomat. En uskaltaisi kiinnittää muuhun kun pyssy-yhtiön Glockiin.

Tuo lipasasia on äärimmäisen sekava, kukaan ei tiedä siitä totuutta. Pyrin varmaankin hankkimaan kirjallisen todistuksen laitokselta että mille aseille nuo on luvitettu.

Käyttäjän vauhtivaunu kuva
Antti Karttunen

Seuraavat aseet on myös ns. tulilinjalla jos Poliisi rinnastaa pistoolin lisälaitteet tähän

"lyhyt itselataava kertatuliase, joka on kahdella kädellä olkapäätä vasten tuettavaksi taikka muutoin kahden käden otteella ammuttavaksi suunniteltu ja valmistettu."

Ns. tykistömallin Parabellum, jota yleisesti käytettiin jatkoperän kanssa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol#/media/...

Mauser 1896, joka alunperin oli tarkoitettu irtoperän kanssa käytettäväksi. Yhdessä tai ilman:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

FN GP35, jota tilattiin Suomen ilmavoimille nimenomaan puuperän kanssa:

http://www.koreanwaronline.com/arms/brownstk.htm

Nämä ovat vain nopeasti mieleeni tulevia esimerkkejä historiallisista asemalleista joita Suomessa on ollut vuosikymmeniä, eivätkä ne ole aiheuttaneet mitään vaaraa Yleiselle Järjestykselle ja Turvallisuudelle. Nyt lainsäätäjä on kuitenkin tehnyt lain joka siirtää tämän blogin kirjoittajan ja mahdollisesti edellämainitut aseet laittomien esineiden sarjaan. Ymmärrän että nyrkkiraudat ja stiletit on kielletty, koska ne ovat rikollisten suosimia esineitä, mutta en ymmärrä että laillisen aseen omistavasta kansalaisesta halutaan tehdä yhteiskunnan vihollinen nro 1. Myös määrättyjen ampuma-aseiden lippaiden siirtäminen luvanvaraisten osien listaan on samaa kieltolaki-mentaliteettia.

Kieltola(e)illa on ollut tunnettuja seurauksia. Mutta kuten on sanottu: ne jotka eivät tunne historiaa ovat tuomittuja toistamaan sitä.

Jone Virtanen

Näin ruutiukkona pikku kommentti vielä: vaikka olen jo yli viisikymppinen, niin minulla on sodanajan sijoitus. Kuten kai monella muullakin majurilla.

Jone Virtanen

Näin ruutiukkona pikku kommentti vielä: vaikka olen jo yli viisikymppinen, niin minulla on sodanajan sijoitus. Kuten kai monella muullakin majurilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset